Több mint ezer boszniai szerb középiskolás tüntetett csütörtökön Brcko utcáin, azt követelve, hogy a hatóságok biztosítsanak külön-külön iskolaépületeket a szerb és a muzulmán diákoknak. A megmozdulás résztvevői a háborús bűnök elkövetéséért üldözött Radovan Karadzsics egykori boszniai szerb elnököt éltették, és muzulmánellenes jelszavakat kiabáltak. A diákok tojással dobálták meg a helyszínre kirendelt boszniai rohamrendőröket.

A NATO boszniai békefenntartó erejének (SFOR) parancsnoksága alá tartozó rendfenntartók megpróbálták feloszlatni a tömeget. A tüntetők azonban áttörték a városháza előtt felállított rendőrségi kordont, és behatoltak az épületbe.

Ezzel egy időben az SFOR egyik amerikai egysége Brcko határában lezárta az utakat, és átvizsgálta a városba tartó gépkocsikat, fegyverek és robbanóanyagok után kutatva. A boszniai szerb rádió jelentése szerint a diákok petíciót nyújtottak át a város polgármesterének. A szerb és a muzulmán diákok külön-külön iskolaépületbe való elhelyezését követelték beadványukban. A szerbek és a muzulmánok ugyanabban az iskolaépületben tanulnak, de az egyik nemzetiség délelőtt, a másik
délután.

A zavargásoknak, amelyek múlt hét pénteken kezdődtek a Száva-parti folyami kikötővárosban, eddig egy halálos áldozata van: hétfőn, tisztázatlan körülmények között életét vesztette egy 20 éves szerb menekült.

A daytoni megállapodás értelmében Boszniát a háború után két autonóm régióra osztották fel, az egyik a szerbeké, a másik a muzulmánoké és a horvátoké lett. Brcko hovatartozásáról azonban nem döntöttek, nem ítélték oda egyik régiónak sem.

(MTI)