A Németország keleti tartományaiban garázdálkodó szélsőjobboldali csoportok híre lassan eljutott az angolszász útikönyvek szerkesztőségeibe is. A Németországról szóló kalauzok nagy részében már felhívják az oda utazók figyelmét, hogy melyik városrészeket kerüljék el, ha nem akarnak összeütközésbe kerülni a külföldi-ellenes huligánokkal.

A Lonely Planet útikönyv már elöljáróban megjegyzi, hogy "Németország keleti részén, illetve bizonyos városokban, így Magdeburgban, az Odera menti Frankfurtban vagy Berlin keleti felében homoszexuálisok nagy valószínűséggel ütköznek hátrányos megkülönböztetésbe, esetleg akár erőszakos támadásra is számíthatnak". A Balti-tenger legnagyobb szigetére, Rügenre külön is kitér ez a kalauz: hírhedtnek nevezi az itteni bőrfejű bandákat, amelyek rendszeresen megtámadnak turistákat.

Egy másik útikönyv idei kiadása szerint "Drezda sajnos neonáci bőrfejűek központjává vált, ezért nagyon óvatosnak kell lenni, amikor éjszaka az utcán gyalogosan közlekednek"- írja a könyv. Az Elbától északra fekvő városrészben laknak a legerőszakosabb huligánok a kalauz szerint. A Let's go Germany sem sok jót ígér a Berlinbe vagy Halléba látogatóknak: az előbbi helyen "színesbőrűek, homoszexuálisok és leszbikusok jobban teszik, ha óvatosak, amikor a keleti elővárosokban vagy az éjszakai órákban utaznak gyorsvasúton. Különösen a lichtenbergi pályaudvart nevezi rosszhírűnek az útikönyv.

Szintén egy Németországról szóló kalauz szerint Rostock az utóbbi években javított baljós hírnevén: neonácik csak ritkán lépnek színre. Ugyanakkor azt javasolja, hogy azok a turisták, akiken látszik, hogy nem németek, inkább kerüljék el a szegényebb rétegek lakta elővárosokat, például Lichtenhagent. Az északi Mecklenburg-Előpomeránia tartományról azt írja az Explorer Germany, hogy külföldieknek az eszi órákban nem tanácsos volnatra szállni, mert a nagyvárosoktól távol eső falvakban és kisvárosokban szélsőjobboldali fanatikus csoportok vannak.

Az utóbbi tíz évben Németországban 93 személy halálát okozták szélsőjobboldali, újfasiszta huligánok brutális támadásai. Az áldozatok egyharmada külföldi volt.

(MTI)

Ajánló: