A lengyel ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) határozattervezetet nyújtott be a szejm elnökének a jelenlegi parlament hivatali idejének leröviditésére, oly módon, hogy három vagy négy hónappal előrehozzák a választásokat.

Leszek Miller, az SLD elnöke pénteki sajtóértekezleten közölte, hogy pártja szerint 2001. május 13-án lenne célszerű megrendezni a választásokat. Elmondta, hogy felkérte Maciej Plazynskit, a szejm elnökét, kezdjen konzultációkat a parlamenti frakciókkal a javaslatról.

Lengyelországban 2001 őszén, szeptemberben vagy októberben lennének esedékesek a parlamenti választások. Az SLD álláspontja szerint az időpont előrehozása lehetővé tenné az új többségen alapuló kormány számára, hogy idejében beterjessze és elfogadtassa a saját programjának megfelelő költségvetést. Miller közölte, hogy amennyiben a javaslatot a parlament nem fogadja el, választási győzelme és megfelelő parlamenti többség esetén az SLD kezdeményezni fogja, hogy a jövőben tavasszal rendezzék a parlamenti választásokat.

Az SLD elnöke szerint a választások előrehozatala mellett szól az is, hogy Jerzy Buzek kisebbségi kormánya képtelen volt alkotmányos határidőre beterjeszteni a jövő évi költségvetést. A kabinet munkáját a kormányzó Szolidaritás Választási Akción (AWS) belüli viszály is megnehezíti - tette hozzá.

A kormány november 15-re ígérte a jövő évi költségvetés beterjesztését. Az SLD nem várta be ezt, ezért a baloldali párt bírálói politikai manővert, választási játszmát sejtenek a kezdeményezés hátterében, amelyet eddig csak a Lengyel Parasztpárt (PSL) biztosított támogatásáról. A liberális Szabadság Uniója (UW) szerint nincs értelme a költségvetési törvény elfogadása vagy elutasítása előtt a választások előrehozataláról beszélni, annál kevésbé, mert ehhez kétharmados parlamenti többségre lenne szükség, amelyre az SLD javaslata a jelenlegi parlamenti felállásban semmiképpen sem számíthat.

(MTI)

Ajánló:

(2000.10.03.)

Korábban:

(2000.10.15.)