Szórványos összecsapások voltak pénteken hajnalban és délelőtt izraeliek és palesztinok között, miközben közeledik a felek közötti tűzszünet kitűzött határideje. Tömegtüntetések zajlanak a menekülttáborokban és az iszlám többségű Indonéziában. A konfliktusról tudósító újságírók munkáját mind az izraeli hadsereg, mind a palesztin hatóságok akadályozza .

Az izraeli hadsereg közlése szerint egy palesztin megsebesült a Gázai-övezetben Gus Katif zsidó település közelében kitört lövöldözésben és a katonák könnygázzal oszlatták szét a tüntetőket. A hadsereg szóvivője szerint más "semmi szokatlan" nem történt.

A jeruzsálemi rendőrség ismét bejelentette, hogy csak a 40 év feletti férfiak és a nők léphetnek be a Mecsetek Terére, mivel olyan híreket kaptak, hogy mohamedán fiatalok incidenseket akarnak provokálni a pénteki ima után.

A New York-i központú, az Újságírók Védelmére Alakult Bizottság (CPJ) pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli hadsereg és a palesztin rendőrség akadályozza a Ciszjordániában és a gázai övezetben dolgozó újságírók munkáját. A bizottság megállapította, hogy az újságírók többször izraeli erők célpontjaivá váltak, megverték őket, a palesztin rendőrség pedig filmeket kobozott el.

A libanoni Ain Helué palesztin menekülttáborban mintegy száz radikális palesztin elégette az ENSZ zászlaját, hogy így tiltakozzanak Kofi Annan főtitkár szerintük "Izraelnek kedvező magatartása" miatt. Ez az első eset, hogy Libanonban ENSZ-zászlót is égetnek izraeli és amerikai lobogón kívül.

Indonézia második legnagyobb városában, Surabayában több ezren tüntettek az Egyesült Államok konzulátusa előtt, elítélve Washington és Izrael közel-keleti magatartását. Összetűzésekről eddig nem érkezett jelentés. Indonézia 210 milliós lakosságának 90 százaléka mohamedán vallású, és így ott él a világ legnépesebb iszlám közössége.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.20.)