Újabb balkáni föderációk létrehozása ellen foglalt állást pénteken az albán államfő. Rexhep Meidani a Reuters hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: a történelem azt mutatja, hogy ezek a szövetségek rövid életűek, különösen ha nélkülözik azt az ideológiát, amely segített egyben tartani a volt Jugoszláviát.

Meidani szerint Belgrád Koszovó-politikájában most a Szerbiában raboskodó albán politikai foglyok szabadlábra helyezésének kell az első helyre kerülnie. Ugyancsak az új jugoszláv vezetésre vár a feladat, hogy segítsen kideríteni az elmúlt években eltűnt koszovóiak sorsát - így "az eltűntek családjának sem kellene az örök várakozás agóniájában vergődniük".

Fontosnak tartotta azt is, hogy Belgrád nyilvánosan ítélje el az előző rezsim gyászos politikáját, amely a népirtáshoz és az etnikai tisztogatáshoz vezetett. Meidani szerint az utóbbiakban érintett valamennyi politikust el kell tiltani az állami állások betöltésétől, és nemzetközi törvények szerint ítélkező bíróság elé kell állítani.

Koszovó és Montenegró jövőjével kapcsolatban Meidani óvatosan nyilatkozott. Hangoztatta, hogy azt a nemzetközi elvek és a két érintett lakosság véleményének tiszteletben tartásával kell kijelölni. Mindennek összhangban kell állnia az európai egységesülés folyamatával, illetve a függetlenség és kölcsönös függőség elveivel - tette hozzá az albán elnök.

(MTI)