Ehud Barak izraeli kormányfő pénteken úgy döntött, hogy a palesztin lázadás folytatódása miatt szünetelteti a békefolyamatot a palesztinokkal, "ameddig csak szükséges". Közben kilencre emelkedett az összecsapások halálos áldozatainak száma.


Fotó: Reuters
Az izraeli televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a döntést hivatalosan közvetlenül a szombat-vasárnapi kairói arab csúcs után jelenti be, "főként ha bebizonyosodik, hogy a megállapodások nem válnak valóra". A kormányfő ezzel a sarm-es-sejki csúcsnak az erőszak megszüntetését célzó határozataira utalt.

A már Kairóban tartózkodó Jasszer Arafat palesztin vezető az AFP-nek kijelentette, hogy az arabok "készek szembenézni" a békefolyamat szüneteltetésére vonatkozó izraeli fenyegetésekkel. "Számítottunk erre a nyilatkozatra. Arroganciával szól az összes arab vezetőhöz, és képesek vagyunk szembenézni vele" -hangoztatta Arafat, hozzátéve, hogy "az arab nemzet gyermekei erősebbek minden nyilatkozatnál".

Közben kilencre emelkedett a palesztinok és az izraeli katonák közötti pénteki összecsapások halálos áldozatainak a száma. A legfrissebb adatok szerint két 16 éves fiatal is életét vesztette a ciszjordániai összetűzésekben: az egyikük Kalkilija település közelében esett áldozatul az izraeli katonák lövedékeinek, a másik fiatal - akit nyakán és mellkasán találtak el - Tulkarem közelében halt meg.

Tulkarem külvárosában másik incidens is történt: egy rendőrségi ellenőrző pontnál palesztinok rálőttek egy izraeli katonákat szállító autóbuszra, amely állítólag útirányt tévesztve keveredett a palesztin autonóm város közelébe. Az incidensben hat katona megsebesült, közülük kettőnek súlyos az állapota.


Fotó: Abed Omar
Jichák Ejtan tábornok, a közép-izraeli katonai körzet katonai parancsnoka megerősítette, hogy palesztin rendfenntartók és a Fatah (Jasszer Arafat palesztin vezető szervezete) saját fegyveres milíciája, a Tanzim tagjai nyitottak tüzet a járműre.

Tulkarem kormányzója tagadja, hogy bárki is megsebesült volna, véleménye szerint a palesztinok csak visszafordították az eltévedt buszt, s közben leadtak néhány lövést a levegőbe, hogy elriasszák a jármű körül gyülekező kődobálók fiatalokat. A sebesülteket megvizsgáló orvos szerint egyikük polgári személy, és mind a hatan csupán könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Az AFP adatai szerint szeptember 28-a óta összesen százhuszonhárman vesztették életüket az izraeli-palesztin összecsapásokban: 103 palesztin, 12 izraeli arab, 7 izraeli zsidó és az izraeli hadsereg egy drúz katonája.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 20.)