Pénteken az illetékes manhattani szövetségi bíróság előtt bűnösnek vallotta magát az egyiptomi származású Ali Mohamed, az Egyesült Államok hadseregének volt őrmestere. Elismerte, hogy Oszama bin Laden vezetésével részt vett abban a terrorista összeesküvésben, amely az 1998 nyári afrikai nagykövetség-robbantásokat eredményezte.

Az Egyesült Államok Nairobiban, illetve Dar es Salaamban működő nagykövetsége ellen egy időben elkövetett robbantásos merénylet több mint 220 ember halálát okozta. Az amerikai hatóságok régóta a szaúdi származású, jelenleg Afganisztánban bujkáló Oszama bin Ladent tekintik a cselekmény értelmi szerzőjének.

Eddig 17 embert helyeztek vád alá a terrorakcióban való közreműködés gyanúja miatt, és közülük Ali Mohamed az első, aki elismerte bűnösségét. A 48 éves férfi elmondta, hogy az előkészületeket segítő, felderítő tevékenységet végzett, fényképfelvételeket készített a kenyai fővárosban levő nagykövetségről, és jelentést tett Oszama bin Ladennek. Bevallotta magáról, hogy az Iszlám Dzsihád nevű szervezet tagja volt.

Ali Mohamed 1985-ben kapott amerikai beutazási vízumot, majd amerikai állampolgár lett, és az észak-carolinai Fort Braggben részesült elit katonai kiképzésben.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 3.)