Beismerő vallomást tett a bin Laden-csoport egyik tagja

Pénteken az illetékes manhattani szövetségi bíróság előtt bűnösnek vallotta magát az egyiptomi származású Ali Mohamed, az Egyesült Államok hadseregének volt őrmestere. Elismerte, hogy Oszama bin Laden vezetésével részt vett abban a terrorista összeesküvésben, amely az 1998 nyári afrikai nagykövetség-robbantásokat eredményezte.

Az Egyesült Államok Nairobiban, illetve Dar es Salaamban működő nagykövetsége ellen egy időben elkövetett robbantásos merénylet több mint 220 ember halálát okozta. Az amerikai hatóságok régóta a szaúdi származású, jelenleg Afganisztánban bujkáló Oszama bin Ladent tekintik a cselekmény értelmi szerzőjének.

Eddig 17 embert helyeztek vád alá a terrorakcióban való közreműködés gyanúja miatt, és közülük Ali Mohamed az első, aki elismerte bűnösségét. A 48 éves férfi elmondta, hogy az előkészületeket segítő, felderítő tevékenységet végzett, fényképfelvételeket készített a kenyai fővárosban levő nagykövetségről, és jelentést tett Oszama bin Ladennek. Bevallotta magáról, hogy az Iszlám Dzsihád nevű szervezet tagja volt.

Ali Mohamed 1985-ben kapott amerikai beutazási vízumot, majd amerikai állampolgár lett, és az észak-carolinai Fort Braggben részesült elit katonai kiképzésben.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 3.)