Bill Clinton amerikai elnök csütörtökön este telefonon beszélt Ehud Barak izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin vezetővel is. Ezúton próbálta a feleket a sarm el-sejki tűzszüneti megállapodás végrehajtására bírni.

A sürgős telefonokat a ciszjordániai Náblusz melletti izraeli-palesztin összetűzések tették szükségessé - közölte a Fehár Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, hozzátéve, hogy Washington minden eszközzel a megállapodás betartására próbálja meg rávenni a szemben álló feleket. A nábluszi összecsapásban két ember, egy palesztin és egy izraeli telepes meghalt.

Barak a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Izrael mindent megtesz az eddig 108 halottat követelő erőszakhullám befejezése érdekében, de a Palesztin Hatóság részéről sajnos nem lehet ugyanezt a törekvést tapasztalni. Az izraeli külügyminiszter szerint a palesztin vezetők nem teljesítik a megállapodást azzal, hogy nem fegyverzik le az Arafat-féle Fatah-mozgalom tagjait, akik vezető szerepet játszanak az utcai harcokban. Más izraeli értékelés szerint a Palesztin Hatóság nem akarja, hogy nyugalom legyen a hét végi kairói arab csúcsértekezlet előtt. Arafat egyik vezető tanácsadója, Nabil Abu Rdainah viszont azt mondta, hogy nem a palesztinok, hanem az izraeliek nem tartják be az erőszak megfékezésére irányuló megállapodást.

Amr Musza egyiptomi külügyminiszter csütörtök késő éjszaka azt mondta, hogy a közel-keleti békefolyamat súlyosan megsérült és a tárgyalások felújítása a közeljövőben nem várható. Az izraeli külügyminiszter közlése szerint Clinton Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is felveszi a kapcsolatot a közel-keleti válsághelyzet ügyében.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 19.)