Izrael közölte pénteken, hogy nem fog együttműködni az ENSZ emberi jogi bizottsága által megszavazott vizsgáló testülettel, amely az Izrael által elkövetett jogsértéseket hivatott feltárni a megszállt palesztin területeken. Izrael szerint "ellenséges és egyoldalú", az arab országok nyomására megfogalmazott bizottsági határozat.

Izrael nem hajlandó együttműködni az ENSZ által felállítandó vizsgáló bizottsággal. A bizottság létrehozásáról csütörtökön határozott az arab és iszlám országok javaslatára Genfben az ENSZ emberi jogi bizottsága. Tizenkilenc állam szavazta meg a határozatot, 16-an voksoltak ellene, és tizenheten tartózkodtak.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a határozat, amely a zsidó államot háborús bűnökkel és az emberiség elleni bűntettekkel vádolja, "ellenséges, egyoldalú és felesleges" és azt túlnyomóan az arab országok és támogatóik szavazták meg. Izrael azt is kifogásolta, hogy a nyilatkozatban nincsen szó a zavargó palesztinok által kirobbantott tűzharcokról, a kő és benzines palackok dobálásáról izraeliek, illetve izraeli célpontok ellen.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.20.)