Kelet-Európában készíttette legújabb felmérését az amerikai Reprodukciós Jog és Politika Központja. Eszerint Lengyelországban alkalmazzák a legszigorúbb abortusztörvényt, Horvátországban nem térítik vissza a fogamzásgátló szerek árát, és Oroszországban a legtájékozatlanabb az ifjúság a nemi úton terjedő betegségeket illetően a kelet-közép-európai térségben.

Az amerikai Reprodukciós Jog és Politika Központjának megrendelésére, a nők problémáival és a családtervezéssel foglalkozó nem kormányzati szervezetek közreműködésével jelentés készült Kelet-Európa hét országában - Albániában, Horvátországban, Lengyelországban, Litvániában, Magyarországon, Oroszországban és Romániában.

A dokumentum értékes forrás mindazok számára, akik ezekben az országokban a szülőképes korban lévő nők problémáival foglalkoznak. A jelentésből kitűnik, hogy a közép- és kelet-európai országok nem folytatnak szilárd és a szülőképes korú nők számára kedvező családpolitikát. Ahol pedig az anya kérésére elvégzik a művi terhességmegszakítást, nem tájékoztatják az érintetteket a nemkívánatos terhesség megelőzésének más hatékony módszereiről.

Lengyelországban van életben a legszigorúbb abortusztörvény, emellett sok orvos a gyógyszertárakban egyébként kapható fogamzásgátló szereket is vonakodik felírni a hozzá forduló nőknek. Az 1997 óta érvényben lévő korlátozás szerint a terhességmegszakítás csak három esetben végezhető el: ha a nő életét vagy egészségét veszély fenyegeti, a magzat várhatóan súlyos károsodással jön a világra, illetve a terhesség nemi erőszak következménye.

Lengyelországban a családtervezéssel és a nők helyzetével foglalkozó szövetség október elején jelentést adott ki az abortusztörvény következményeiről. Becslések szerint a tiltás ellenére az országban évente 80-200 ezer illegális terhességmegszakítást végeznek el. A szövetség úgy látja, hogy ennek oka egyebek között az érintettek rossz anyagi és lakáshelyzete, a hiányzó iskolai szexuális nevelés, végül a műtét elvégzésének elutasítása az egészségügyi létesítményekben akkor is, ha azt a törvény engedélyezi.

Romániában 1989-ben, a Ceausescu-rendszer bukása után törvényesítették az abortuszt, mely után a terhességmegszakítások száma drámaian növekedett. Ezért a hatóságok nem kormányzati szervezetek közreműködésével terjesztik a fogamzásgátló szereket, a szegény, munkanélküli vagy sokgyermekes családok, illetve az egyetemisták számára pedig ingyen teszik hozzáférhetővé ezeket.

(MTI)

Ajánló:

Adatbázis az abortuszról. (angolul)

Korábban:

(2000.07.30.)