A prágai, globalizáció-ellenes tüntetés rendőri beavatkozásaival kapcsolatban több feljelentés érkezett, és számos feljelentést készülnek még beadni a cseh rendőrség ellen. Egy jogászfórum ötven ember vallomását rögzítette arról, hogy a rendőrök sokszor sértettek törvényt, nem megfelelően bántak a letartóztatottakkal, sőt többüket megrugdosták, megverték.

Azon húsz ember közül, akik ellen a szeptember végén Prágában a globalizáció ellen lezajlott tüntetések után büntető eljárást kezdeményeztek a cseh hatóságok, eddig két személyt - egy magyar és egy német állampolgárt - mentettek fel a vád alól. Zdenka Galková, a cseh államügyész elmondta: Staler Ágnes és Arne Holz ellen a cseh hatóságok azért szüntették meg a büntető eljárást, mert az eddigi vizsgálatok során semmit sem találtak az ellenük felhozott vád bizonyítására. Mindkettőjüket hatóság elleni erőszakkal vádolták. Szerdán szabadlábra helyezték őket, és azóta el is hagyták Csehországot.

Jan Stastny cseh polgárjogi aktivista, aki kapcsolatban volt a letartóztatottakkal, újságíróknak elmondta: Holzot azzal vádolták, hogy szeptember 26-ás este kockakövekkel dobálta meg a rendőröket. Kiderült azonban, hogy a megadott időben barátaival egy vendéglőben vacsorázott. A német fiatalember már hazautazott, és a prágai sajtó szerint pénteken délután Hamburgban sajtótájékoztatót tart csehországi tapasztalatairól. Csütörtökön délután szabadlábra helyezték a hat további letartóztatott magyar állampolgárt is, és velük együtt két spanyol és egy dán tüntetőt is. "Ellenük azonban folytatódik a büntető eljárás, és javaslatot teszünk a vádemelésre" - közölte Sona Jindráková, a cseh Országos Nyomozó Hivatal szóvivője. Ennek ellenére mindannyian elhagyhatják Csehországot.

Rajtuk kívül büntető eljárás folyik még négy cseh, három lengyel, két dán, egy osztrák és egy amerikai állampolgár ellen is. Közülük több még mindig előzetes letartóztatásban, a csoport másik része viszont már szabadlábon van. Egy Yolanda Mach nevű letartóztatott amerikai lányt, aki a rendőrségi kihallgatás során kiugrott egy első emeleti ablakon és súlyos sérüléseket szenvedett, szülei időközben Prágából Bécsbe szállíttattak, ahol kórházban ápolják. Szülei feljelentést tettek a cseh rendőrség ellen. A cseh polgárjogi aktivisták képviselője, Jirí Kopal elmondta, hogy ők két feljelentést tettek a rendőrök ellen, és további mintegy húsz feljelentésen még dolgoznak. A független jogászfórum képviselőinek, akik a helyszínen figyelték az eseményeket, eddig mintegy 50 személy vallomását sikerült rögzíteniük arról, hogy a rendőrök számos esetben törvényt sértettek, nem megfelelően bántak a letartóztatottakkal, sőt többüket megrugdosták, megverték.

A cseh hatóságok elutasítják a rendőrség elleni, egyre erősödő bírálatokat. Milos Zeman kormányfő azt mondta, hogy egy nemzetközileg szervezett akcióról van szó, amelynek célja a cseh rendőrség lejáratása. Az egész ügy mögött szerinte egy külföldi titkosszolgálat áll, amelyet azonban nem nevezett meg. Václav Havel államfő ezt a feltevést elutasította, és közölte: Csehországban is vannak elegen, akik elégedetlenek a rendőrséggel.

(MTI)