Továbbra is Ratko Mladics volt katonai főparancsnokot vádolja a srebrenicai muzulmán lakosság lemészárlásának irányításával a boszniai szerbek Nemzetközi Törvényszék előtt álló tábornoka, Radiszlav Krsztics. Az 52 éves tábornok pere jelenleg folyik a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó törvényszék székhelyén, Hágában.

Radiszlav Krsztics

Fotó: Fred Ernst
A héten maga Krsztics tett vallomást a védelem oldalán, önnön védelmében. Az ellene szóló legfontosabb vád éppen annak a közel 8 ezer áldozatot követelő 1995-ös srebrenicai mészárlásnak az irányítása, amely a közelmúlt európai történelmének egyik leggyászosabb fejezete volt. Krsztics azonban azt állítja, hogy az irányítás nem az ő, hanem felettese, Ratko Mladics kezében volt, a parancsok őt megkerülve közvetlenül jutottak el Mladicstól a végrehajtó egységekhez.

Radovan Karadzsics politikai vezető mellett a katonai parancsnok Mladics a törvényszék előtt álló második legkeresettebb vádlott a boszniai háború idejéből - ma még egyikük sincs a hágai ENSZ-intézmény őrizetében. A vád korábban ismertetett egy korabeli interjút, amelyben Karadzsics melegen méltatta Krsztics tervezői képességét és a srebrenicai akció végrehajtásában mutatott kimagasló érdemeit. Krsztics most az AP szerint azt állította, hogy Karadzsics nem volt tisztában a tényleges srebrenicai helyzettel.

A tábornok védői olyan okmányokat mutattak be, amelyek éppen a srebrenicai nők és gyermekek kimenekítésére utasították a szerbeket, nem pedig meggyilkolásukra.

(MTI)

Korábban:

(2000. május 23.)