A terrorista vezérnek tartott bin Laden néhány napja kötött házassága is egy jó előre átgondolt stratégia része - állítja egy arab nyelvű londoni lap. Bin Ladennek jól jöhet a jemeni kapcsolat, arra az esetre ha kiszorulna Afganisztánból. Ezzel egyidőben a hírhedt terrorista "hadtápfőnökét" állították bíróság elé Párizsban.

Oszama bin Laden szaúdi származású dúsgazdag terroristavezér két éven át szövögette a jemeni törzsekhez fűződő kapcsolatait, hogy előkészítse a talajt ottani és szaúd-arábiai merényletekhez - mondta a Londonban kiadott arab nyelvű el-Kudsz szerkesztője pénteken.

Egyes amerikai tisztségviselők megjegyezték, hogy Jemenhez fűződő pénzügyi és családi kapcsolatai magától értetődően keverik bin Ladent a Cole amerikai csatahajó elleni pokolgépes robbantás kitervelésének gyanújába. A múlt héten Adenben elkövetett öngyilkos merénylet 17 amerikai tengerész életét oltotta ki.

Abdelbari Atvan, aki 1997-ben Afganisztánban meginterjúvolta bin Ladent, és utoljára egy hónapja találkozott annak munkatársaival, elmesélte: a terroristavezér már évek óta tervezgette, hogy Jemenben indít támadásokat amerikaiak ellen, és Jement használja hasonló merényletek kiindulópontjául a szomszédos Szaúd-Arábiában is.

Bin Laden két éve titkos képviselőt küldött Jemenbe, hogy kapcsolatokat építsen ki a törzsekkel, és néhány hónappal a Cole elleni merénylet előtt elvett egy jemeni nőt - mondta Atvan, rámutatva a házassággal létrejött vérségi kötődés fontosságára. A jemeni alapozás jól jöhet bin Ladennek akkor is, ha egy napon az Egyesült Államok vagy a tálibok Afganisztán elhagyására szorítják.

Ezzel párhuzamosan Párizsban bíróság elé állították Fateh Kamelt, akiről azt gyanítják, hogy közel áll az Afganisztánban bujkáló szaúdi milliárdos, Oszama bin Laden mozgalmához, amelyhez számos terrorakció elkövetésének vádját kapcsolják - jelenti az AFP.

A "hadtápszakembernek" és ragyogó elmének tartott algériai-kanadai állampolgár Kamel és 23 társa a vád szerint egyebek között hamis dokumentumok kereskedelmével foglalkozott az elmúlt években Kanada, Törökország, Bosznia, Bulgária és Franciaország között. A két tucat vádlott közül hét nemzetközi körözés alatt állt, Kamel pedig francia börtönben ült.

(MTI)

Ajánló:

Az Interpol is körözi bin Ladent (angolul)

Korábban:

(2000.10.17.)