A Barents-tengeren elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró közelébe érkezett péntek reggel a Regalia norvég tengeri platform, s a 18 orosz és norvég mélytengeri búvár várhatóan szombaton kezdi meg a merüléseket. A munkálatokat a zord időjárás miatt csak 20 naposra tervezik.

A Barents-tenger e körzetében jelenleg kedvező az időjárás a búvárakció megkezdéséhez, de az előrejelzések szerint a jövő héten viharossá erősödik a szél. A tervek szerint szombaton megkezdi munkáját a norvég és orosz buvárokból álló 18 fős akciócsoport.

Az augusztus 12-én szerencsétlenül járt Kurszk 108 méteres mélységben fekszik a tengerfenéken. A búvárhajót folyamatosan őrzik az orosz haditengerészet felszíni hajói. Jelenleg a Harlamov admirális nevű hadihajó, egy kisebb mentőhajó, valamint egy kutatóhajó tartózkodik körzetben, és ide tart a Csabanyenko admirális hadihajó is, mely utóbbin a búvárakciót irányító orosz tisztek tartózkodnak majd.

Vlagyimir Kurojedov flottatengernagy egyelőre az orosz Északi Flotta vigyajevói bázisán van, de hamarosan helikopterrel a mentési munkálatok körzetébe indul. A búvárakció célja a tengerbe veszett legénység - 118 holttest - kiemelése. Kurojedov tengernagy korábban jelezte, hogy ha a Kurszk belsejében uralkodó állapotok komoly veszélyt és kockázatot jelentenek a búvárok számára, akkor leállítja az akciót.

A mentési munkálatokat 20 naposra tervezik, november közepétől ugyanis már túl zord időjárás uralkodik a Barents-tengeren.

A Kurszk balesetének körzetét lezárták a hajóforgalom elől.

(MTI)

Ajánló:

(2000.08.16.)

Korábban:

(2000.10.02.)