Belföldi és külföldi járatok százait kellett törölni, utasok ezrei nem tudtak időben felszállni csütörtökön Los Angelesben. A repülési káoszt a radarrendszer többszöri meghibásodása okozta.

A világ egyik legforgalmasabb légikikötőjét, a Los Angelesi Nemzetközi Repülőteret négy és fél órán keresztül nem tudták elhagyni a repülőgépek, mint ahogy a leszállásra sem volt lehetőség. A járatok elhalasztása és törlése a dominóhatás következtében még a radarhiba kijavítása után órákkal is éreztette hatását Los Angelesben és az Egyesült Államok nyugati partjának nagy repülőterein.

A repülőtér történetében mindeddig példa nélkül álló meghibásodás azután keletkezett, hogy az éjszaka folyamán a radarinformációkat feldolgozó program egy korszerűbb változatát telepítették, amely azonban nem működött. A dél-kaliforniai térség beérkező és távozó, valamint áthaladó repülőgépeinek forgalmát összehangoló számítógépes program egymás után kétszer is összeomlott, míg végül a régi programverzió visszaállításával újra működőképessé tették a rendszert.

(MTI)