Lord Robertson NATO-főtitkár szerint már a boszniai Szerb köztársaság sem jelent a korábbihoz hasonló menedéket a menekülésben lévő délszláv háborús bűnösöknek. Robertson szerint Jugoszlávia csak akkor térhet vissza a demokráciához, ha Milosevicset és bűntársait is elfogták.

"Szorul a hurok a még menekülésben lévő délszláv háborús bűnösök körül. A boszniai háború végén számon tartott 94 lezáratlan ügyben vád alá helyezett személyek közül már csak alig több mint egy tucatnyian vannak szabadon, és őket is egyenként kézre fogják keríteni" - közölte Lord Robertson, a NATO főtitkára a Newsweek európai kiadásának legutóbbi számában megjelent interjújában.

Robertson szerint sok háborús bűnösnek nyoma veszett, másokat számos testőr és támogató csoportok egész hálózata védelmez. Közéjük tartozik Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek volt vezetője is, aki a jelek szerint állandó mozgásban van, és bár "legalább annyiszor látják felbukkanni, mint Elvist", az utóbbi két évben az ilyen információk közül jóformán egyet sem sikerült megerősíteni. "Előbb-utóbb azonban ő is horogra akad" - mondta Robertson.

A főtitkár szerint a bűnösök egyre nehezebben tudnak elrejtőzni, már a boszniai Szerb Köztársaság sem jelent számukra olyan menedéket, mint korábban. Sokan ezért időközben fel is adták magukat. "Új dimenzió" nyílt ebből a szempontból a Milosevics-rezsim bukásával is, hiszen a múlt hónapig Jugoszlávia gyakorlatilag rendőrállam volt. "Milosevics és bűntársai azonban még szintén szabadon mozognak" - emlékeztetett Robertson, aki szerint a demokráciához való visszatérés mindaddig nem lesz befejezett tény Jugoszláviában, amíg őket is el nem fogják. Vojiszlav Kostunica elnök csak ezután kezdhet hozzá az ország előtt álló rendkívüli problémák megoldásához.

Koszovóval kapcsolatban a főtitkár nem tartotta kizártnak, hogy még tíz év múlva is lesznek ott NATO-békefenntartók. Hozzátette azonban, hogy sem az albánoknak, sem a szerbeknek nem fogják megengedni etnikailag homogén állam létrehozását. "A Nyugat nem tágít a többnemzetiségű Koszovó megteremtésének céljától. Ha pedig ez azzal jár, hogy a szerbeknek enklávékban, NATO-csapatok védelme alatt kell élniük, akkor meg fogják kapni ezt a védelmet" - mondta Robertson.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 22.)