Beperelte a katalán vezetés azt az északkelet-spanyolországi muzulmán papot, aki egy interjúban kiállt Hitler zsidóellenes nézetei mellett. Korábban egy másik muzulmán vallási elöljáró azzal kavart botrányt, hogy olyan tanácsokkal látta el a férfiakat, miként verhetik meg a feleségüket úgy, hogy annak ne maradjon nyoma.

A Barcelona melletti Sabadell egyik mecsetjének marokkói származású imámja, Abdelilah el-Arua egy héttel ezelőtti interjújában többek között azt mondta a Diario de Sabadell című lapnak, hogy "Hitler nem volt sem őrült, sem ostoba", illetve hogy "egy zsidók nélküli világ Paradicsom lenne". Hozzátette mindazonáltal, hogy nem ért egyet egyetlen nép megsemmisítésével sem.

A katalóniai kormány az AP jelentése szerint a holokauszt igazolása miatt perelte be az imámot, akinek nézetei a vezetés szerint megpróbálják megosztani a társadalmat, ráadásul olyan személytől származnak, aki jelentős társadalmi befolyással bír.

Spanyol lapok megszólaltatták a pap feleségét is, aki szerint férje semmilyen formában nem támogatja a nácizmust, és az interjú pillanatában az imám igen zaklatott volt amiatt, hogy a Közel-Keleten kiújult az erőszak. A legtekintélyesebbek közé tartozó El País című napilap és az interjút készítő sabadelli újságíró, Victor Colomar szerint a 37 éves el-Aruát eddig "józanul gondolkodó személynek ismerték, és idézett közlései sokakat megleptek".

Spanyolországban félmillió muzulmán él, többnyire marokkói bevándorlók.

El-Arua már a második imám, aki botrányt kavart a helyi társadalomban. Júliusban az egyik fuengirolai mecset vezetője haragította magára a nővédelmi szervezeteket, mert frissen kiadott könyve egyebek között tanácsot tartalmazott arra, hogyan verhetik a férfiak feleségüket anélkül, hogy annak nyomai maradnának.

(MTI)