Az izraeli hadsereg tisztje azzal vádolja a palesztinokat, hogy gyermekeket használtak - élő pajzsként - abban a tűzharcban, amely pénteken napnyugtakor tört ki a ciszjordániai területeken található Ramallahban- írja a CNN. Pénteken további négy halálos áldozata volt a már egy hónapja tartó összecsapásoknak.

Gal Hirsch ezredes, aki a gyermekek felhasználásával vádolta a palesztin milicistákat, kijelentette: a békésen tüntetőknek nincs okuk a félelemre egységeitől. "Nem bántunk senkit, nem avatkozunk be egyetlen békés tüntetésbe sem"- mondta. "De amikor fegyveres zavargások törnek ki, és éles lőszert használnak ellenünk, akkor mi más választásunk lehetne? Lelövünk bárkit, aki fegyvert fog ránk, és mindenkit, aki tüzet nyit ránk"- mondta Hirsch, a Ramallah-közeli izraeli csapatok parancsnokaként a CNN-nek adott interjújában. "Nagyon nehéz dolgunk van, mivel a palesztinok orvlövészei gyermekeket és nőket használnak fedezékként."


Palesztin tüntető Ramallahban

Musztafa Barghouti, a Palesztin Egészségügyi Szolgálat vezetője szerint az izraeli katonák kizárólag gyilkossági szándékkal tüzelnek a tüntetőkre. "Ez a katonai erővel való komoly visszaélés"- mondta Barghouti. Négy palesztin vesztette életét pénteken, egyikük Ramallah külterületén, ketten más ciszjordániai összecsapásokban, valamint a negyedik Gázában, ezáltal legalább 145-re növelve a négy hete tartó harc áldozatainak a számát. "Az áldozatok 99 százalékával fejlövés, vagy felsőtesti sebesülés végzett." -mondta Barghouti, aki az utóbbi négy hétben megsebesült palesztinok számát ötezerre teszi.

A harag napjai folytatódnak

A militáns iszlám Hamasz és más palesztin szervezetek a pénteki napokat a harag napjainak szánják, amíg szerintük meg nem szabadulnak az izraeli hadseregtől. Ramallahban a tüntetők autókat és abroncsokat gyújtottak fel, valamint kővel dobálták az izraeli katonákat, akik könnygázzal és gumibevonatú acéllövedékekkel válaszoltak.
A sérültek elszállítására előre felvonultak a mentők. A pénteki napon Gázából és Jeruzsálemből is jelentettek összecsapásokat. Kelet-Jeruzsálemben komoly izraeli biztonsági jelenlét volt, mivel az Iszlám Dzsihád újabb, a csütörtöki gázai merényletéhez hasonló akciójától tartottak, amelyben az öngyilkos merénylő életét vesztette és egy izraeli katona is megsebesült.

Izrael beismerte, hogy fogvatart egy palesztin gyanúsítottat

Pénteken izraeli belügyi illetékesek hivatalosan elismerték, hogy őrizetbe vettek egy palesztin férfit, aki szerintük részt vett két izraeli katona Ramallahban történt meglincselésében. A gyanúsított családja tagadja, hogy a férfi részt vett volna a gyilkosságban. Az izraeli igazságszolgáltatás képviselői kijelentették, hogy hat izraeli rendőrt felfüggesztettek a gyanúsított állítólagos megverése miatt. További részleteket nem ismertettek a férfi elfogásával kapcsolatban. Az állítólagos verés a börtönből a kihallgatást végző Sin Bet belügyi biztonsági szolgálathoz történő átszállítás közben történt. A férfi többek szerint azonos a világot bejáró fényképen látható személlyel, aki véres kezét a magasba tartja. Október 18-án a CNN megtudta, hogy legalább nyolc palesztint vettek őrizetbe az izraeli biztonsági szolgálatok Ciszjordániában, majd Izraelbe szállították őket a büntetőeljárások lefolytatása végett. A két, palesztin rendőrségi őrizetben lévő izraeli katonát a rendőrségi épületbe behatoló palesztin tömeg lincselte meg.

Ajánló: