Kézigránátot találtak szombaton a Koszovó keleti részészén lévő Pecben, nem messze az egyik szavazóhelyiségtől. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint egyelőre ez volt az egyedüli incidens a helyhatósági választásokon, melyen olyan sokan vesznek részt, hogy elképzelhető, hogy meghosszabbítják a szavazóhelyiségek nyitva tartását.

A délelőtti órákban talált gránát nem robbant fel és semmilyen zavart nem okozott a választások menetében - mondta Jeff Fischer, akit az EBESZ megbízott a választások lebonyolításával. A helyszínen azonnal megjelentek a nemzetközi békefenntartó erők, a KFOR katonái, hogy elejét vegyék egy esetleges komolyabb incidensnek.

Változatlanul nagyarányú részvételről számolt be Daan Everts, az EBESZ koszovói misszióvezetője is. A szervezet illetékesei felkeresték azokat a szavazóhelyiségeiket, ahol a nemzeti kisebbségek - törökök, romák és muzulmán szerbek - adják le voksaikat, és megállapították: ezekben a helyiségekben is nagyarányú volt a részvétel.

Nem biztos, hogy helyi idő szerint 19 óráig, amikor hivatalosan bezárják a szavazóhelyiséget, minden szavazni akaró le is tudja adni voksát. Az EBESZ azt ígérte, hogy szükség esetén meghosszabbítja a szavazóhelyiségek nyitva tartását.

(MTI)