Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bejelentése szerint Ibrahim Rugova mérsékelt koszovói politikus pártja győzött a koszovói helyhatósági választáson. Rugova hívei már vasárnap óta hangoztatták, hogy győztek a választáson, és a második helyen végzett egykori gerillavezér, Hashim Thaqi is kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a hivatalosan kihirdetett eredményeket.

Ibrahim Rugova mérsékelt koszovói politikus pártja győzött a koszovói helyhatósági választáson - jelentette be hétfőn este hivatalosan az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). Rugova pártja, a Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) a szombaton leadott szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után, 58,1 százalékot mondhatja magáénak, míg az egykori gerillavezér, Hashim Thaqi által vezetett Koszovói Demokrata Párt (PDK) 26,9 százalékot kapott.(Az összes szavazat kiértékelését követő végeredmény szerdára vagy csütörtökre várható.

Rugova hívei már vasárnap óta hangoztatták, hogy győztek a választáson, és maga Thaqi is kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a hivatalosan kihirdetett eredményeket.

Az LDK így 21, a PDK 6 település önkormányzatában kapott többséget. A tartomány északi részén fekvő három szerb többségű településről az EBESZ nem közölt adatokat. Rugova hívei győztek a tartomány öt legnagyobb városában, így az LDK-é lesz Pristina, Pec, Gnjilane, Kosovska Mitrovica és Prizren polgármestersége. A mindössze fél éve alakult Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) a szavazatok 7,7 százalékát, az Egyesült Demokratikus Mozgalom (LBD) pedig kevesebb mint 1 százalékát kapta.

A szavazásra jogosultak valamivel több mint 80 százaléka vett részt a választáson, amely "csalás és rendbontás nélkül zajlott le" - jelentette ki az EBESZ koszovói küldöttségének vezetője.

Az ENSZ védnöksége alatt működő átmeneti koszovói közigazgatás vezetője, Bernard Kouchner hétfőn este bejelentette, hogy a tartomány hivatalos szervezeteinek összetételét módosítani kell a választás eredményeinek figyelembe vételével. A 15 tartományi minisztérium vezetését közösen látja el egy-egy ENSZ-megbízott és egy helyi politikus. Ez utóbbiak eddig három albán párt (az LDK, a PDK és az LBD) megbízottaiból kerültek ki; a szerbek megfigyelői jogkörrel voltak jelen. A választási eredményeknek megfelelően jogot formálhat a vezetésben való részvételre az AAK, és az eddigi három minisztériumi megbízatásnál kevesebbre számíthat az LBD. Kouchner hozzátette: a vezetés összetételének változását nem csupán a választás számadatai, hanem a társadalom fejlődésnek eredményei is megkövetelik.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 29.)