Egy héttel a november 7-i amerikai elnökválasztás előtt a közvélemény-kutatási adatok a republikánus George Bush texasi kormányzó csekély előnyét mutatták a demokrata Al Gore alelnökkel szemben, de a verseny nagyon szoros.

Tekintettel arra, hogy az a jelölt, aki valamely államban bármily szerény arányú győzelmet arat, megszerzi az állam összes elektorának a voksát (és aztán az elnököt voltaképpen az elektorok fogják megválasztani), a figyelem most az olyan nagyobb lélekszámú (vagyis több elektort adó) államokra irányul, ahol a korábbi hónapokban nem billent a mérleg egyértelműen valamelyik jelölt javára.


Fotó: Rick Wilking
Az egyik ilyen állam Minnesota, ahol Ralph Nader, a Zöld Párt - egyébként teljesen esélytelen - jelöltje 5 százalékos népszerűségnek örvend, és ezzel a szavazatmennyiséggel főképp Gore-nak árthat igen sokat - feltéve, hogy a környezetvédelem kérdéseinek kiemelt fontosságot tulajdonító szavazók az utolsó pillanatban nem gondolják meg magukat, és nem állnak át a demokrata jelölthöz, abból a megfontolásból, hogy a Naderre leadott szavazatok bizonyosan kárba vesznek.

Érdekes, hogy Bush vezet Tennessee-ben, Gore szülőhazájában, Gore pedig jobban áll Bushnál Floridában, ahol a texasi kormányzó fivére, Jeb Bush tölti be a kormányzói posztot.

Bush az elmúlt napokban sokat ledolgozott kaliforniai hátrányából, amely azonban eddig olyan tetemes volt, hogy egyelőre nem látszik valószínűnek az ottani fordulat. Ha azonban ez mégis bekövetkezne a legnagyobb amerikai szövetségi államban, akkor az egyértelműen eldöntené a harcot.

A Reuters hírügynökség és az MSNBC tévécsatorna közös felmérése értelmében Bush 3 százalékponttal vezet. A győzelemhez azonban - a fent említett elektori rendszer sajátosságai folytán - nem feltétlenül az országosan összevetett szavazati többségre van szükség, hanem az elektori testület többségének, 270 elektor voksának a megnyerésére. (E kettő persze elvben és a statisztikai valószínűség szerint egymással nagyjából párhuzamosan alakul.)


Fotó: Larry Downing
A számítások szerint Bush pillanatnyilag 217, Gore 214 elektori szavazatra számíthat többé-kevésbé bizonyosan. A "nyitott államok" által megtestesített elektorlétszám tehát egyelőre nagyon magas. Sokak szerint negyven éve - John Kennedy Richard Nixon fölött aratott "alig-győzelme" - óta nem volt ilyen kiélezett a küzdelem.

Az amerikai politikai élet azon területei, amelyek nem közvetlenül kapcsolatosak az elnökválasztással, az elmúlt napokban érzékelhető módon elcsendesültek. Washingtoni szakértők szerint nagyobb horderejű fehér házi kezdeményezés most már a legégetőbb külpolitikai kérdésekben sem várható a hátra levő egy hét alatt.

Ezt leginkább a Közel-Kelet sínyli meg: miután mindkét jelölt szilárdan leszögezte, hogy elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és ezt az elkötelezettséget a demokratáknak jelenleg a kormányzatot uralva kell igazolniuk, a washingtoni adminisztráció a következő napokban semmiképpen nem engedheti meg magának, hogy fogékony legyen azokra az arab bírálatokra, miszerint túlzottan elfogult a palesztinok rovására.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. október 26.)