A cseh Állami Atombiztonsági Hivatal kedden délután kiadta az engedélyt a temelíni atomerőmű első energiablokkjának teljes körű beindítására. Az engedély kiadása azt jelenti, hogy az első energiablokk reaktorának teljesítményét most fokozatosan 2 százalékról 100 százalékra növelik, majd a reaktorban megkezdődik a villamos energia termelése.

Az ellenőrök mindent rendben találtak az atomerőmű első blokkjában, így a hivatal nem látta semmi akadályát annak, hogy engedélyt adjon a reaktor teljesítményének fokozatos beindítására – közölte a döntés után Pavel Pittermann, az Állami Atombiztonsági Hivatal szóvivője. Az 1000 megawattos reaktor jelenleg teljesítményének kétszázalékos szintjén működik. A következő napokban teljesítményét fokozatosan 5, 12, 30 és 40 százalékra emelik, majd leállítják, és kéthetes ellenőrzési szakasz kezdődik. Az ellenőrzések elvégzése után a reaktor teljesítményét 55, 75, 90, majd 100 százalékra növelik. Minden egyes szintnél újabb és újabb részengedélyekre van szükség az Állami Atombiztonsági Hivataltól.

A temelíni atomerőmű első blokkjának teljes körű beindításához az Állami Atombiztonsági Hivatal csupán néhány órával azelőtt adta meg az engedélyt, hogy Brünnben találkozik Milos Zeman cseh miniszterelnök és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár. Tárgyalásuk fő témáját éppen Temelín fogja alkotni, ami miatt az utóbbi hetekben rendkívül kiéleződött a viszony Prága és Bécs között.

Az osztrákok azt követelik a csehektől, hogy halasszák el Temelín üzembe helyezését addig, amíg az erőművet nem vizsgálják meg nemzetközi szakértők. Prága erre nem hajlandó. Libor Roucek cseh kormányszóvivő a prágai közszolgálati rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Zeman az esti találkozón sem lesz hajlandó semmiféle engedményre. Ugyanakkor az osztrákok azzal fenyegetőznek, hogy Temelín miatt nehezíteni fogják Csehország csatlakozását az Európai Unióhoz.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.27.)