Belga lapértesülés szerint jól szervezett hálózat utaztatja Belgiumba a Kazahsztánból érkező menedékkérőket, akiknek száma az utóbbi években exponenciális ütemben emelkedett. A bevándorlási illetékesek már kiutasításokat szorgalmaznak, ugyanis a bevándorlók kizárólag gazdasági okokból hagyják el hazájukat.

A La Libre Belgique lap beszámolója szerint a belga bevándorlási hivatal egyik tisztségviselője a közelmúltban egy hónapot töltött Kazahsztánban, hogy utánajárjon, miért nő ugrásszerűen Belgiumban a kazah menedékkérők száma. Míg 1998-ban mindössze 78-an érkeztek ilyen szándékkal a volt szovjetköztársaságból, tavaly 584-en, s csak az idei év első kilenc hónapjában már 1450-en. A tisztségviselő megbízásából egy tolmácsként dolgozó fiatal ujgur nő több tucat utazási irodát keresett fel Almatiban azzal, hogy állandó tartózkodási engedélyt szeretne kapni Belgiumban. Az irodák minden szükséges gyakorlati tanáccsal ellátták, beleértve a schengeni vízum (400-600 dollár) beszerzésével kapcsolatos tudnivalókat, valamint azt, hogyan lehet hamis dokumentumokkal megtéríttetni a repülőjegy árának (500 dollár) a visszaútra szóló részét.

Belgiumban egy kolléga, esetleg egy ügyvéd várja majd az ügyfelet - közlik a kivándorolni szándékozókkal az utazási irodákban -, aki további 500 dollár ellenében részletesen felkészíti arra, hogy mit mondjon (és mit ne) a menedékkérelmét elbíráló hatóságoknak. Az ár esetenként további hamis dokumentumok beszerzését is magába foglalja. Mihelyt valaki megkapja a menekült státust, rendkívül vonzó juttatásban részesül, de ha nem, akkor sincs baj, kiutasítástól semmi esetre sem kell tartania.

Az almati utazási irodák azzal biztatják az érdeklődőket, hogy "régóta foglalkoznak már Belgiummal", de még egyszer sem fordult elő, hogy ügyfeleik közül bárkit is hazaküldtek volna. A lap szerint a menedékkérőket nem politikai vagy etnikai, kizárólag gazdasági okok késztetik hazájuk elhagyására. A bevándorlási hivatal illetékese sürgős beavatkozást szorgalmaz, mert "amíg nem küldenek haza olyan kazahokat, akiknek a menedékkérelmét elutasították, a hálózat teljes lendülettel működni fog".

(MTI)

Korábban:

(2000.09.04.)