Kedden Németországba szállították Dusko Tadicsot, akit a délszláv háborús bűnösök megbüntetésére létrehozott hágai Nemzetközi Törvényszék húsz év börtönre ítélt háborús és emberiség elleni bűncselekményekért.

Dusan Tadics
A hágai törvényszék tájékoztatása szerint Tadics, akit 1994 februárjában Münchenben tartóztattak le, és első fokon 1997 júliusában ítéltek el, Németországban fogja letölteni büntetése hátralévő részét. Németország nem írt ugyan alá keretmegállapodást az ENSZ-szel a hágai törvényszék által kimondott ítéletek végrehajtásáról, de mivel Tadicsot ott tartóztatták le és vették őrizetbe, a törvényszék indokoltnak látta, hogy egy eseti megállapodás alapján lebonyolítsák a kiadatási eljárást.

Tadicsot azzal vádolták, hogy 1992 májusa és decembere között a boszniai Prijedorban részt vett muzulmánok és horvátok lakta negyedek elleni támadásokban, több ezer polgári személy gyűjtőtáborokba hurcolásában, megkínzásában, illetve meggyilkolásában. Tadics valamennyi vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A hágai törvényszék fellebbviteli kamarájának rendelkezése szerint büntetéséből az elsőfokú ítélet kimondásától számított legkevesebb tíz évet le kell töltenie, így legkorábban 2007-ben szabadulhat.

(MTI)

Ajánló:

Dokumentumok, ítéletek. (angolul)

Korábban:

(2000. január 26.)