Izraeli harci helikopterek rakétákkal lőttek hétfő este a Gázai övezetben és Ciszjordániában több palesztin célpontot, köztük Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmának irodáit. Izrael biztonsága érdekében, az ortodox Sasz párt egyelőre nem akarja megbuktatni Ehud Barak kormányát - mondta a vallási párt vezetője.

Az Apache és Cobra típusú helikopterek el-Bíre, Náblusz, valamint a Gázai övezetben fekvő Han Junisz területén lévő célokra mértek csapást. Palesztin adatok szerint öt polgári személy megsebesült a Rámalláh közelében fekvő el-Bíre településen.

Efrájim Szne izraeli védelmi miniszterhelyettes nyilatkozata szerint a támadássorozat válasz volt két izraeli állampolgár Jeruzsálemben történt meggyilkolására, s egyben figyelmeztető jel is a palesztinoknak, hogy mi vár rájuk, ha általános "gerillaháborút" kezdenek Izrael ellen. A csapások közvetlen célpontja Arafat testőrsége, illetve a Fatah félkatonai szervezete, a Tanzim milícia volt - mondta.

A Palesztin Hatóság elítélte a támadásokat. Nyilatkozata szerint a légicsapások polgári létesítményeket sújtottak, köztük a palesztin Vörös Félhold szervezet épületét.

Az izraeli belpolitika érdekes fejleménye, hogy Eli Jisai, a Sasz vallási párt vezetője - az izraeli-palesztin feszültségre tekintettel - megígérte hétfő este: pártja egy hónapig nem tesz kísérletet Ehud Barak munkapárti kormányának megbuktatására. Hozzáfűzte az izraeli közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában: nem Baraknak akar ezzel szívességet tenni, hanem csupán arról van szó, hogy az izraeli nép biztonsága megkívánja jelenleg a belviszályok mellőzését. A televízió értesülése szerint a Munkapárt és Sasz alá is írt egy ilyen értelmű megállapodást.

Az izraeli kormány helyzete ingatag, hiszen a munkapárt frakciójának nincs többsége a parlamentben, és rá van utalva a kisebb pártok alkalomszerű támogatására. A Sasznak 17 képviselője van a 120 tagú izraeli parlamentben.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.30.)