Végéhez közeledett kedden az Ollanta Humala perui alezredes által Alberto Fujimori elnök ellen kirobbantott lázadás, miután a kormánycsapatok kiszabadították a zendülők által túszul ejtett Carlos Bardales tábornokot. A katonai vezetés hétfő este azt mondta, hogy katonáinak zöme faképnél hagyta Humalát.

Az alezredes által vezetett 501-es légvédelmi egység vasárnap a Toquepala melletti rézbányában sáncolta el magát, a chilei határ közelében. Később északra vonult, elengedve civil túszait. A lázadó tiszt rádióproklamációjában "törvénytelennek" nevezte Fujimori hatalmát, követelve lemondását és volt jobbkeze, Vladimiro Montesinos bírói felelősségre vonását.

Humala kedden már túszok nélkül kóborolt maroknyi megmaradt hívével a dél-perui sivatagban. Zendülésük eleve kudacra volt ítélve, mert nem talált követőkre a többi katonai egységben, de elnyerték a lakosság nyílt rokonszenvét és sok katona hallgatólagos támogatását.A hadvezetés nyilvánvalóan igyekszik elkerülni a vérontást, nehogy mártírt csináljon Humalából.

(MTI)