Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely javasolja a világszervezet közgyűlésének Jugoszlávia felvételét.

Jugoszlávia 1945-től a világszervezet tagja volt, ám tagságát felfüggesztették 1992 szeptemberében, mert Belgrád megkísérelte erővel megakadályozni az egykori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság tagköztársaságainak függetlenné válását.

A BT döntése értelmében a Szerbiából és Montenegróból álló Jugoszláv Szövetségi Köztársaság felvételi kérelmét haladéktalanul továbbították az ENSZ Felvételi Bizottságához - jelentette be Martin Andjaba, a BT soros elnökségét ellátó namíbiai nagykövet. A BT a tagfelvételek esetében szokatlan gyorsasággal - mindössze öt nappal Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök kérelmének benyújtása után - döntött.

A világszervezet közgyűlése szerdán vagy csütörtökön fog szavazni a tagfelvételről. A szavazáson jelen lesz Kostunica különmegbízottja, Goran Svilanovics is.

Milo Djukanovics montenegrói elnök szerdán sajnálkozott a tévében, amiért nem kérték ki köztársasága véleményét Jugoszláviának az ENSZ-be való újrafelvételével kapcsolatban. Montenegró ugyanis üdvözli a demokrácia szerbiai győzelmét, de továbbra is újra akarja tárgyalni a Jugoszláviát alkotó két köztársaság kapcsolatait. "Az egyik lehetőség az, hogy Szerbia és Montenegró két független és elismert államot alkosson, és mindkettő helyet kapjon az ENSZ-ben" - mondta Djukanovics, jelezve, hogy kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát és főtitkárát, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet és az Európa Tanácsot: tartsák ezt szem előtt, amikor döntéseket hoznak Jugoszlávia újrafelvételéről. "Jugoszlávia jelenleg merő fikció" - tette hozzá.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 1.)