Milos Zeman cseh miniszterelnök és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár kedden este a dél-morvaországi Zidlochovicében megállapodott abban, hogy a jövőben Csehország részletesebb tájékoztatást ad az atomerőműről, illetve, hogy a két ország kormánya között "forró drót" jön létre erre a célra. Az osztrák fél legfőbb követelését, hogy halasszák el a dél-csehországi atomerőmű üzembe helyezését, Prága visszautasította.

A felek egyetértettek abban, hogy az atomerőműnek meg kell felelnie az Európai Unió biztonsági normáinak. Schüssel a találkozó után újságíróknak elmondta: megegyezés született arról, hogy az erőművet nemzetközi szakértők is megvizsgálják: megfelel-e a biztonsági normáknak. Ez azonban nem jelenti a jelenleg folyó próbaüzem megszakítását.

Prága és Bécs között az atomerőmű ügyében folytatódni fognak a tárgyalások, amelyekben Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítésért felelős főbiztosa fog közvetíteni. Az újabb tárgyalási fordulóra várhatóan november végén kerül sor.

A kedd esti találkozót eredetileg egy órásra tervezték, de Zeman és Schüssel végül is négy órán át vitatkozott egymással. A tárgyalásokon részt vett Jan Kavan cseh külügyminiszter, valamint Wilhelm Molterer osztrák környezetvédelmi miniszter.

Az osztrák határtól alig 50 kilométerre lévő dél-csehországi temelíni atomerőmű tervezett üzembe helyezése miatt már hetek óta feszült a viszony Prága és Bécs között. Az osztrákok azt követelik, hogy Prága legalább fél évre állítsa le az atomerőmű üzembe helyezését, hogy nemzetközi szakértők megvizsgálhassák a biztonsági kockázatokat. A csehek ezt elutasítják. Szerintük Temelin megfelel az Európai Unió legszigorúbb előírásainak is, és ezért semmiféle halasztásra nincs szükség. Az osztrákok azzal is megfenyegették Prágát: amennyiben nem enged, akadályozni fogják Csehország csatlakozását az Európai Unióhoz.

A két fél egybehangzó értékelése szerint bár a kedd esti tárgyalások "bizonyos haladást hoztak" a probléma megoldásában, "áttörésre" nem került sor.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 31.)