A Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés meggyőzően a legerősebb politikai erő Szerbiában és abszolút többséget is szerezhet a decemberi szerb parlamenti választásokon - derült ki egy szerdán Belgrádban ismertetett felmérésből.

A Medium közvélemény-kutató intézet október 18-22. között - Koszovó tartományt kivéve - készített felmérését a Blic című független napilap ismertette. A közvélemény-kutatás a szeptemberi jugoszláv választások után egy hónappal kialakult szerbiai politikai erőviszonyokat térképezte fel.

A felmérés szerint a DOS zászlaja alatt egyesült máféltucat párt meggyőzően a legerősebb - gyakorlatilag komoly politikai vetélytárs nélküli - szerbiai politikai erőnek bizonyult: a megkérdezettek 61 százaléka adná rá voksát.

A Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök vezette Szerbiai Szocialista Pártra 11 százalék, a Vojiszlav Seselj vezette Szerb Radikális Pártra 3 százalék, a Vuk Draskovics-féle Szerb Megújhodási Mozgalomra 2 százalék szavazna.

A DOS ily módon népszerűbb, mint a szeptember 24-i jugoszláviai választásokon (az elnökválasztáson például a szavazók valamivel több mint fele adta voksát a DOS színeiben indult Kostunicára). A felmérés készítői ezt azzal magyarázták, hogy a tömörülésnek sikerült megoldani a mostani Jugoszlávia legsúlyosabb politikai problémáját: az ország elszigeteltségét. A DOS sikeresen folytatta a tárgyalásokat a jugoszláv és a szerb ideiglenes kormány megalakításáról és felcsillantotta a kilábalás lehetőségét a súlyos gazdasági válságból.

A felmérés megjegyezte, hogy a DOS többé nincs kitéve a sajtó éles támadásainak, sőt a megváltozott médiumok "kedvence". A szakértők úgy vélték, hogy amennyiben nem áll be valamilyen drámai fordulat a politikai színtéren, a DOS abszolút többséget szerez majd a decemberi előrehozott szerb parlamenti választásokon.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 1.)