A Reuters hírügynökség és az MS-NBC tévécsatorna megbízásából a Zogby közvélemény-kutató intézet által végzett legfrissebb felmérés szerint George Bush republikánus elnökjelölt 5 százalékpontra növelte országosan összesített népszerűségi előnyét Al Gore demokrata jelölttel szemben. Az amerikai választási rendszer sajátosságai folytán azonban nem feltétlenül ez a legfontosabb mérőszám, és más felmérések Gore pozíciójának javulásáról tanúskodnak.

Az említett Zogby-adat a múlt szombat és e hét keddje között történt megkérdezések összegzéséből állt elő. Az egy nappal korábbi időintervallumot áttekintő eredmény szerint a különbség még csak 3 százalékpont volt. Az elnökválasztást november 7-én, vagyis jövő kedden tartják.

Az Egyesült Államokban a lakosság nem közvetlenül az elnököt, hanem - szövetségi államonként külön-külön - az elektori testületeket választja meg. Nagyobb állam több elektort küldhet a tulajdonképpeni elnökválasztásra. Az elektorok elkötelezettsége folytán ez utóbbi esemény már puszta formalitás ugyan, de a lényeg az, hogy amelyik jelölt valamely államban bármily csekény többséget szerez, megnyeri magának az állam összes elektorát. Így a figyelem most azokra az államokra irányul elsősorban, amelyek viszonylag nagyobb lélekszámúak, és az eddigiek során nem kristályosodott ki egyértelműen, hogy melyik jelölt érezheti ott nyeregben magát.

Márpedig az ilyen államok közül Al Gore vezető pozíciója az elmúlt napokban megerősödött Floridában, Michiganben és Pennsylvaniában is. Szintén vezet a demokrata jelölt Wisconsinban és Illinoisban. A nyugati parton fekvő Washington államban viszont Bush behozta eddigi hátrányát, miközben megszilárdította előnyét Ohióban, illetve Missouriban.
A republikánus jelölt hatalmas fölénnyel vezet számos déli, illetve szikláshegységbeli államban, viszont könnyen elveszíthet egy sor olyan közép-nyugati államot, amely sok elektori voksot jelent. Egyes elemzők szerint Bush-nak, ahhoz, hogy végül győzzön, meg kellene nyernie a floridai választást. Mások szerint nem feltétlenül - és ez is mutatja, hogy az amerikai választási szakértők ebben a kampányban tanácstalanabbak, mint negyven éve valaha.

Az elemzők nagyobb része pillanatnyilag úgy látja, hogy mindkét jelölt nagyjából kétszáz elektori szavazatot mondhat biztosan a magáénak. A győzelemhez 270 kell, tehát sok dől el az utolsó napokban.

Országosan a férfiak körében Bush 51-31 arányban áll az élen, Gore viszont 47-41 arányban népszerűbb a nők körében. A fehérek 50-38 arányban Busht támogatják, a feketék és a külön etnikai csoportként nyilvántartott "hispánok" - spanyol ajkúak - azonban nagy többséggel Gore mögött állnak.

A jelöltek az utolsó kampányerőfeszítéseiket teszik - főként ott, azokban az államokban, ahol reményeik szerint még billenthetnek a mérlegen. De a kampánystábok figyelmét jóval kisebb létszámú népességcsoportok sem kerülik el. Bush például a minap üdvözölte az 1956-os forradalom évfordulóját ünneplő amerikai magyarokat, Gore pedig kedden, október 31-én "a többpártrendszer visszaállításának 44. évfordulója" alkalmából tette ugyanezt, kifejezve azon reményét, hogy számíthat az amerikai magyarok támogatására.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. október 31.)