A temelíni atomerőmű osztrák ellenfelei csalódottan reagáltak Wolfgang Schüssel oszták kancellár és Milos Zeman cseh kormányfő keddi, késő esti találkozójának eredményére, és újabb határblokádot helyzetek kilátásba.

Ulli Sima, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) környezetvédelmi szóvivője szerint nem történt sok a találkozón: üdvözlendő ugyan, hogy a felek ismét készek tárgyalni egymással, de ha addig várnak az erőmű biztonsági vizsgálatával, amíg az EU kötelező normákat dolgoz ki, akkor belátható időn belül nem lesz vizsgálat.

Eva Glawischnig, a zöldek környezetvédelmi szóvivője ugyancsak csalódottságának adott hangot, mivel szerinte érhetetlen, hogy a környezeti terhelhetőségi vizsgálatról szóló tárgyalásokat miért halasztották a következő alkalomra.

A Global 2000 környezetvédő szervezet úgy ítéli meg, hogy Zeman gyakorlatilag elzárkózott Ausztria jogos követeléseitől, amelyeket Schüssel kancellár képviselni próbált.

Josef Pühringer, Felső-Ausztria tartományi elöljárója szerint a találkozó közbülső eredményt hozott, de tovább várat magára az elfogadható végeredmény. Pühringer a tiltakozó akciók folytatása mellett foglalt állást.

A felső-ausztriai Pártok Feletti Platform az Atomveszély ellen elnevezésű szervezet szóvivője bejelentette: csütörtökön reggeltől Felső-Ausztriában legalább hétfő estig újra lezárják a Csehországba vezető határátkelőket, és azután is folytatódik a tiltakozó mozgalom, bár várhatóan más módon. Abból indult ki, hogy Alsó-Ausztriában is újra lesznek blokádok, bár még nem tudni pontosan, hol és mikor. Kijelentette: a forró drót létesítése - amelyről a kormányfők megállapodtak - nem elégséges. Sajnálatosnak mondta, hogy nem született megállapodás sem az építkezés, sem a beüzemelés felfüggesztéséről, sem pedig egy átfogó környezeti terhelhetőségi vizsgálatról.

Radko Pavlovec, Felső-Ausztria tartománynak a határok közelében lévő atomerőművekkel foglalkozó megbízottja szerdán közleményben azt közölte: a kormányfők megbeszélésén Zeman nem adta jelét semmiféle kompromisszumkészségnek, és úgy tűnik, a találkozó üres gesztus volt részéről, miközben továbbra is a kész tények politikáját viszi tovább.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 1.)