Az orosz főügyészség november 13-ra kihallgatásra idézte be Vlagyimir Guszinszkijt, a Média-Moszt sajtóholding tulajdonosát, illetve Borisz Berezovszkij sajtómágnást is. A két sajtócézár ellen vádat akarnak emelni csalás miatt. Mindketten nagy szerepet játszottak Borisz Jelcin előző orosz államfő 1996-os újjáválasztásában, komoly befolyással bírtak a Kreml holdudvarában, és mindketten kettős, orosz-izraeli állampolgárok.

Guszinszkij lényegében állami pénzből és kölcsönökből teremtette meg sajtóbirodalmát, míg Berezovszkij az olcsó Zsiguli gyártására indított pilótajátékkal alapozta meg vagyonát. Guszinszkijt azzal vádolják, hogy az adósságok nyomása alatt külföldre menekítette ki a Média-Moszt és az NTV tv-társaság aktívumait, míg Berezovszkij a vád szerint az Aeroflot légitársaságnál szerzett befolyását arra használta fel, hogy a cég külföldi bevételeit lefölözze az Andava nevű cégén keresztül, és pénzmosást is folytasson.

Az orosz főügyész helyettese, Vaszilij Kolmogorov nem zárta ki az érintettek őrizetbe vételét sem, ha erre szükség lesz, mi több, a nemzetközi körözés elrendelését is kilátásba helyezte. Vlagyimir Guszinszkij például eddig nem kívánt Moszkvába menni a kihallgatási idézésekre, hanem közölte az ügyészséggel, hogy küldjék el képviselőjüket Izraelbe, ahol elbeszélgethetnek. A képviselői mandátumáról lemondott Berezovszkij eddig megjelent a kihallgatásokon - amelyekre kék fénnyel rendelkező gépkocsiján érkezett, ezt az előjogot még a Csernomirgyin-kormány biztosította számára -, de most kérdéses, hogy a svájci ügyészségtől érkezett dokumentumok nyomán ismét az orosz nyomozók rendelkezésére fog állni.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 24.)