Belfastban kedden este megölték a protestáns fegyveres szervezetek egyik vezetőjét, alig néhány órával egy másik, hasonló gyilkosság után. A brit katonákat visszarendelték Belfast északi és nyugati, protestánsok lakta negyedeibe.

A város északi, protestánsok lakta negyedében néhány fegyveres a hátsó bejáraton át berontott a kiszemelt áldozat, Tommy English házába, és közvetlen közelről több lövéssel megölte a férfit, majd elmenekült. English az Ulsteri Védelmi Szövetség (UDA) és a vele szövetséges Ulsteri Szabadságharcosok (UFF) egyik elismert vezetője volt.

Július óta hét ember halt meg Észak-Írországban az UDA-UFF illetve az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) közötti véres viszályban. Múlt szombaton az UDA köreihez tartozó 21 éves David Greert lőtték le. Válaszul az UFF kedden megverte, majd lelőtte a 63 éves Bertie Rice-t, az UVF egyik politikai vezetőjét, és pokolgépes merényletet kísérelt meg egy az UVF politikai szárnyának egy másik tagja ellen. Alig néhány órával Rice halálát követően támadtak Tommy Englishre a másik protestáns fegyveres szövetség tagjai. Mint az UDA legális tevékenységet folytató politikai szárnyának szóvivője, David Mahood elmondta, Belfast protestáns negyedeiben a megdöbbenés és a harag érzései váltak úrrá a véres tettek nyomán - idézte az AFP.

A brit katonákat visszarendelték Belfast északi és nyugati, protestánsok lakta negyedeibe.

(MTI)