Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő négy évvel ezelőtt elrendelte, hogy tartóztassák le és adják át Radovan Karadzsicsot, a boszniai szerbek volt vezetőjét a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A hírt Momcilo Perisics tábornok, volt jugoszláv vezérkari főnök hozta nyilvánosságra.

Momcilo Perisics tábornok, volt jugoszláv vezérkari főnök elmondta, hogy Milosevics neki adott parancsot arra, hogy vegye őrizetbe Karadzsicsot, és adja át a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A volt államfő abban reménykedett, hogy ezért a lépésért cserébe a nemzetközi közösség feloldja az országot sújtó büntetőintézkedéseket.

Momcilo Perisics kegyvesztetté vált az előző rendszer idejében, és Szlobodan Milosevics nemcsak elmozdította katonai funkciójából, hanem tábornoki rangjától is megfosztotta 1998 novemberében. Perisics a hadseregből való menesztése után 1999-ben megalapította a Mozgalom a Demokratikus Szerbiáért nevű szervezetet.

A tábornok elmondta azt is, hogy Momir Bulatovics egykori kormányfő volt az, aki lebeszélte Milosevicset "erről az iszonyatos tervről".

Radovan Karadzsics, aki ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtás vádjával eljárást indított, 1997 óta ismeretlen helyen tartózkodik.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 27.)