Kedden hivatalosan véget ért a hannoveri világkiállítás, amely a látogatók tervezett tömegének még a felét sem tudta becsábítani. A becslések szerint 2,4 milliárd márkás veszteséget kénytelenek elkönyvelni a szervezők.

A Bundestag elnöke Wolfgang Thierse a zárórendezvényen a veszteségek ellenére azt mondta: "az expó egy másik Németország nagykövete, és nem kell ahhoz a végső egyenleget megvárni, hogy elmondható legyen, a világkiállítás siker volt. Egy ilyen rendezvénynek jelentősége ugyanis nem a nyereség" - tette hozzá.

A világ eddigi legnagyobb és legjobb világkiállítása hangzatos címke egy idő után semmitmondóvá vált, ahogyan az expó pénzügyi katasztrófává változott - írta a Reuters. A tervezett 40 millió látogató helyett csak 18 millió kereste fel és a bevételek meg sem közelítették a remélt nagyságot. Az előzetes számítások szerint 2,4 milliárd márka a veszteség, amelyet a média gúnyos megjegyzések kíséretében nyugtázott. A közvélemény megosztott: részben felháborodással, részben sajnálkozva fogadták az expó egyenlegét. Thiersével ellentétben a német adófizetők szövetségének elnöke szerint az expó-deficit "óriási botrány".

A magyar pavilon makettje
A magyar pavilonnak 3,3 millió látogatója volt - vagyis minden hatodik expó-látogató megfordult a magyar kiállításon - és számos államférfi és politikus is felkereste. Látogatást tett itt többek között Beatrix holland királynő, Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési főbiztosa. Alekszander Kwasniewski lengyel és Stipe Mesic horvát elnök, Milos Zeman cseh és Mart Laar észt kormányfő, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter és Herbert Schmalstieg hannoveri főpolgármester.

A pavilont még tavasszal a ZDF televízió és a Bunte magazin szerkesztői az első tíz legérdekesebb expóépítmény közé választották, és a nyomtatott képeslapok közül is elsőként a magyar pavilon fotója fogyott el.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 1.)