Az ellenzéki fenyegetőzés ellenére Belgrádban kedden nem oldódott meg a szerb állambiztonsági szolgálat vezetőjének felmentése körüli vita, amely az ideiglenes kormány fennmaradását is veszélyeztetheti.

Radomir Markovics felmentését az ideiglenes kormány ellenzéki tagjai, a Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) és Vuk Draskovics Szerb Megújhodási Mozgalma követelik, mondván: a demokratikus átmenetben nem maradhat hivatalában a Szlobodan Milosevics volt elnök híveként ismert vezető.

Az RTS szerb állami tévé híradója szerint kedd este találkoztak az ideiglenes kormány vezetői. A Milosevics pártját képviselő Milomir Minics kormányfő közölte két ellenzéki helyettesével, hogy Markovic benyújtotta lemondását, ám annak elfogadásáról nem döntöttek. Minics arra hivatkozott, hogy e kérdésben nem született előzetes egyezség a kormányt alkotó politikai csoportok között, és konzultálni kell a jugoszláv és a szerb elnökkel. Szerdára újabb találkozót tűztek ki. A halogatás veszélybe sodorhatja az ideiglenes kormány fennmaradását.

A múlt héten megalakult kabinet a decemberi szerb parlamenti választásokig hivatott irányítani az országot, de a DOS és a megújhodási mozgalom a kormányból való kilépéssel fenyegetőzik, ha nem váltják le Markovicsot. A két ellenzéki erő követelte két igazságszolgáltatási vezető felmentését is, ám őket már leváltották.

Az ideiglenes kormány ellenzéki tagjai kedden közölték: olyan dokumentum birtokába jutottak, amely esetleg bizonyíthatja, hogy az állambiztonsági szolgálatnak köze volt Szlavko Csuruvija ismert szerb újságíró és laptulajdonos meggyilkolásához.

Csuruviját a tavalyi NATO-csapások alatt ölték meg ismeretlen tettesek; az állami média előzőleg árulónak minősítette az ellenzéki laptulajdonost. Ellenzéki közlés szerint a most előkerült dokumentum arra utal, hogy Markovics utasítására az állambiztonság a gyilkosság napján figyelte Csuruvija mozgását.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 30.)