Csütörtökön délelőtt még összecsapásokról és halálos áldozatokról érkezett hír a Gázai övezetből, miközben megkezdődött az izraeli harcjárművek visszavonása a palesztin települések környékéről. Izraeli és palesztin biztonsági illetékesek pedig összeültek a kora délután életbe lépő tűzszünet részleteinek megtárgyalására. A Hamász szélsőséges iszlám szervezet ugyanakkor bejelentette: nem fogja tiszteletben tartani a tűzszüneti megállapodást.

Megszületett a megállapodás az izraeliek és a palesztinok között a több mint egy hónapja tartó erőszakos cselekmények megfékezéséről. Jasszer Arafat palesztin vezető és Ehud Barak izraeli kormányfő helyi idő szerint délután 14 (közép-európai idő szerint 13) órakor teszik közzé felhívásukat.

Az izraeli egységek parancsot kaptak arra, hogy ne lőjenek, ennek ellenére palesztin szemtanúk szerint öt palesztin tüntető sebesült meg a Gázai övezetben, Kfar Darom zsidó település közelében izraeli katonákkal való összecsapásokban. Az izraeli katonai rádió és arab kórházi források egybehangzó közlése szerint a Kelet-Jeruzsálemhez közeli Hiszma ciszjordániai faluban lelőttek egy 17 éves palesztin fiatalembert, egy másik pedig a szerdai összecsapásokban szenvedett sérüléseibe halt bele.

Gázában, az Izraelhez vezető Erez átkelőhelyen és egy közelebbről meg nem nevezett ciszjordániai helyszínen tárgyalások kezdődtek izraeli és palesztin biztonsági illetékesek között, az izraeli hadsereg pedig bejelentette: megkezdődött a palesztin települések körül állomásozó harckocsik visszavonása mindkét területen.

A Hamász iszlám fegyveres szervezet csütörtökön bejelentette, hogy nem tartja tiszteletben az izraeli-palesztin tűzszünetet. A milícia szóvivője szerint a Hamász fokozni fogja tevékenységét, hogy tovább táplálja az intifádát, megbosszulja a palesztin áldozatokat és sebesülteket.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.31.)