Az angolai UNITA csütörtökön közölte, hogy felkelői lőtték le rakétával azt a szovjet gyártmányú repülőgépet, amely kedd este zuhant le az északkeleti országrészben, 42 utasa és hatfőnyi ukrán legénysége halálát okozva.

Az An-26 típusú, légcsavaros gép a gyémántvidéki Saurimo városából indult Luanda felé, és fedélzetén minden bizonnyal külföldi bányászok is voltak, bár az utasok kilétéről egyelőre nincs értesülés. Az angolai katonák csak szerda éjjel érkeztek a szerencsétlenség őserdei helyszínére. A kormánycsapatok nemrég azt állították, hogy kiszorították az UNITA fegyvereseit Saurimo térségéből. Laukamba Paulo UNITA-alvezér a minap elmondta, hogy lázadószervezete az angolai gyémántforgalom felét ellenőrzi. A Saurimo melletti Catoca bányában számos orosz dolgozik, állig felfegyverzett őrök oltalmában.

A portugál Lusa hírügynökséghez elfaxolt közleményében az UNITA jelezte: az Angolától "elrabolt gyémántokkal teli" gép lelövésével figyelmeztetni kívánta a "zsoldosokat", akik a luandai kormányt szolgálják.

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 1.)