Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint az orvosok nagy része szívesen használná gyógyászati célra a kannabiszt. A megkérdezettek fele túl szigorúnak tartja a törvényt, harmaduk pedig legalizálná a kannabiszt.

Tíz megkérdezett közül nyolc felírna kannabiszt különböző súlyos - például szklerózis multiplex, rák - betegségek gyógyítására. Az orvosok negyede szerint a kannabisz kevésbé okoz függőséget, mint például az alkohol vagy a cigaretta - írja a BBC.

A Medix UK - egy orvosoknak szánt website - felmérése szerint a megkérdezett orvosok 54 százaléka tartja túl szigorúnak a jelenlegi törvényt, egyharmaduk legalizálná a kannabiszt. Az orvosok 80 százaléka mondta, hogy súlyos betegségek gyógyításánál mindenképp használnák a kannabiszt, ugyanakkor sokan azt állították, hogy kevésbé súlyos eseteknél is használnák.

Minden ötödik doktor hátfájás elleni szerként is hatásosnak tartja a kannabiszt, 16 százalékuk anti-depresszánsként használná, ha a törvény lehetővé tenné. Ugyanakkor az orvosok tartanak attól, hogy a kannabiszfogyasztók később a keményebb drogok felé fordulnának. A vizsgálatban részt vevők fele azt állította, hogy hallott már ilyen esetről.

A vizsgálat eredményei csak néhány héttel azután születtek, hogy kiderült: Yvette Cooper egészségügyi miniszter és a konzervatív árnyékkormány nyolc tagja korábban fogyasztott kábítószert. A miniszterek azután ismerték ezt el, hogy az árnyékkormány belügyminiszterét 100 font helyszíni bírságra büntették illegális drog tartásáért.

Ugyancsak októberben a Királyi Gyógyszerészeti Társaság vezető kutatója, Tony Moffat azt nyilatkozta, hogy két éven belül legalizálni fogják a kannabiszt orvosi használatra.

Ajánló:

Ez a cég készítette a felmérést (angolul)