Az ügyész és a pap később visszavonta állítását, mondván, nem ismernek senkit, aki politikus létére támogatná a pedofilizmust, azonban szerintük az olasz hatóságok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt, az érvényben lévő pedofilellenes törvényt pedig túlságosan enyhének tartják.

A nagy vihart kavart kijelentésnek az olasz lapok tág teret szentelnek. Alfredo Ormanni, Torre Annunziata főügyésze nem kevesebbet állított ugyanis, mint azt, hogy az Itáliában a hatóságok látókörébe került pedofil bűnszövetkezetek és egyes politikai körök között valamiféle titkos kapcsolat létezik.

Tény, hogy az utóbbi hetekben ez a téma különleges drámaisággal került a felszínre, miután a hatóságok szeptemberben nagyszabású razziát tartottak, leleplezve pedofil tartalmú filmek, CD-lemezek és fotók Olaszország és Oroszország közötti kereskedelmét. Az anyagot interneten keresztül értékesítették a maffiacsoportok. Az oroszországi központú bűnszövetkezet kép- és filmanyagában gyermekek kínzása, sőt kamerák előtti meggyilkolása is látható. Az olasz rendfenntartó szervek akkor 1600 ember ellen indítottak vizsgálatot.

Három olasz városban találtak nagy mennyiségű pedofil pornográf anyagot. A szicíliai Cataniában húszezer fotót kobzott el a rendőrség, Vercelliben pedig 80 ezer olyan fényképet, amelyet már négyezer CD-lemezre töltöttek le eladás céljából. Hasonló anyagokat foglaltak le Civitavecchiában is. A nyomozók közben kiderítették, hogy a világhálón forgalmazott fotókon legalább négy gyermek olasz nemzetiségű, így feltételezik, hogy a felvételek részben olasz földön készültek. A pénzügyőrség ál-internethelyet épített ki, hogy becserkéssze a pedofilok teljes körét.

Ezután látott napvilágot Torre Annunziata főügyészének a nyilatkozata, amelyben kijelentette: Itáliában "pedofillobbi" működik, amelyet politikusok egy köre támogat. Szerinte olyan pártok állnak az ügy hátterében, amelyek eddig nem tettek meg mindent a pedofilellenes törvény szigorításáért. Hasonló dolgot állított don Fortunato Di Noto, Avola város plébánosa, az olaszországi pedofilellenes küzdelem egyik élharcosa, aki bejelentette: magának Carlo Azeglio Ciampi államfőnek hajlandó csak elárulni, mely "prominens személyiségek" bűnösségéről vél tudni.

Ez a két nyilatkozat felkavarta az olasz belpolitikát. A kormánykoalíció legnagyobb pártjának, a Baloldali Demokratáknak (DS) a politikusai felelőtlenségnek nevezték, hogy egy igazságügyi személy vaktában gyanúsít, de nem nevez meg valójában konkrét személyeket, és bizonyítékokkal sem áll elő. Livia Turco, a társadalmi szolidaritás miniszterasszonya azt kifogásolja, hogy egyesek a "gyermekek bőrére folytatnak választási kampányt".

Ormanni fügyész és don Fortunato azonban az állami televízió egyik késő esti műsorában csaknem visszavont mindent. Szerintük a sajtó és a politika kiforgatta szavaikat, mert ők nem valóságos politikai, hanem csak amolyan "kulturális" lobbira gondoltak, így az államfőnek nem tudnak konkrét nevekkel szolgálni. Azt viszont fenntartják, hogy az olasz hatóságok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt, az érvényben lévő pedofilellenes törvényt pedig túlságosan enyhének tartják.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.27.)