Súlyosan bántalmaztak két népszámláló nőt szerdán a dél-kínai Sencsen városában. Egy népes család ily módon juttatta kifejezésre, hogy rossz néven veszik a hatóságok elől eltitkolt gyermekeik iránti kíváncsiskodást. Kínában ugyanis szerdától a történelem legnagyobb szabású népszámlálása zajlik, melynek célja összeírni a születésszabályozási politikát semmibe vevő családok be nem jelentett gyermekeit.

Kínában szerdától a történelem legnagyobb szabású népszámlálása zajlik, amelynek során ötmillió kérdezőbiztos tíz nap alatt mintegy 350 millió kínai háztartást keres fel, és munkájukra további egymillió ellenőr felügyel.

Sencsen városban a dolgok akkor fajultak el, amikor a népszámlálók azt merték tudakolni, miért nincs bejelentve a házban élő két gyermek. Ekkor hatan-heten rontottak a két szerencsétlen nőre, irgalmatlanul összeverték őket, és azt követelték tőlük, hogy mutassák meg az igazolványukat. Az egyik nő kétszer el is ájult, mígnem a helyi népszámlálási iroda dolgozói kiszabadították őket a felháborodott család karmaiból.

A családoknak 23 kérdést tartalmazó kérdőívre kell válaszolniuk, minden tizedik háztartásnak pedig 46 kérdést tesznek fel, amelyek a család nagyságára és az életszínvonalra is kiterjednek. Az összeírás egyik fő nehézségét annak a sok millió gyermeknek a regisztrálása jelenti, akik nincsenek bejelentve, mert már világra jövetelük puszta tényével megsértették a szigorú születésszabályozási politikát, miszerint minden kínai családnak csak egy gyermeke lehet. A hatóságok a népszámlálás előtt ígéretet tettek arra, hogy nem büntetik meg a "tiltott" gyermekekért a családokat, de az utóbbiak többsége nemigen bízik az ilyen ígéretekben.

Egyes hírek szerint csupán egyetlen városban, a délnyugati Csungcsingban mintegy 68 ezer be nem jelentett gyermeket találtak a kérdezők.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.01.)