Ügyészi vizsgálat indult Németországban azzal kapcsolatban, hogy a berlini parlament épületében, a Reichstagban állítólag kábítószer nyomára bukkantak. Az egyik német kereskedelmi televízió által végzett teszt a német törvényhozás épületének mosdóiban drog nyomait mutatta ki. A képviselők megkérdőjelezték a drogteszt hitelességét.

A német igazságügy-minisztérium illetékesei csütörtökön elmondták: a Bundestag rangidőseinek tanácsa és a berlini államügyészség azután indított vizsgálatot, hogy a SAT-1 televízió azt állította: az általa kezdeményezett, illetve végzett drogtesztek során a Reichstag 28 mosdójából 22-ben drogfogyasztás nyomaira bukkantak.

A hírt közlő Akte 2000 televíziós magazin - amely ellen a politika oldaláról azonnal éles bírálatok hangzottak el - arról számolt be, hogy a vécéhelyiségeken kívül drognyomokat találtak "bizonyos parlamenti pártcsoportok helyiségeiben" és az elnöki szint szigorúan őrzött vécéiben is.

Wolfgang Thierse (SPD) Bundestag-elnök erélyesen elutasította a képviselők esetleges drogfogyasztására vonatkozó találgatásokat. Az NDR 4 Info adónak ezt mondta: "Nem vagyunk bűnözők, a parlament épülete meglehetősen nyitott, nem csak a képviselők tudnak bejutni az épület különböző szintjeire."

Parlamenti képviselők csütörtökön megkérdőjelezték a drogtesztek hitelességét, a SAT-1 viszont azonnal válaszolt: szerinte csak a kábítószerekhez nem értő honatyák tiltakoznak.

Christa Nickels, a kormány kábítószerügyi biztosa szintén megkérdőjelezte és kétségesnek nevezte a vizsgálatokat. A teszteket szerinte komolytalan módon egy újságíró végezte el. A Zöldeket képviselő Nickels kijelentette: az Akte 2000 szerkesztősége mindenáron a nézettségi arány növelésére törekszik. Manfred Grund, az uniópártok parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy "a német újságírás a latrina szintjére süllyedt" - idézi a dpa.

A Reichstagban talált kokainmaradványok témája címlapsztori volt a csütörtöki német lapokban, a Bild című bulvárlap szalagcímében ezt kérdezte: Ki drogozik a Reichstagban?

Igazságügyi források szerint az ügyben még nem indult hivatalos nyomozás, egyelőre a berlini ügyészség bekérte a teszteredményeket a SAT-1-től annak megállapítására, hogy megalapozott-e a drogfogyasztás gyanúja.

(MTI)

Ajánló: