Nagy-Britanniában 1986-ban azonosították egy szarvasmarha szervezetében a kergemarha-kórt. Tíz évvel később a brit kormány bejelentette, hogy észlelték a betegséget emberekben is. A szarvasmarhakór a hagyományos Creutzfeld-Jakob-kór egyik variánsa. A brit szakemberek valószinűsítették, hogy az emberek úgy betegedtek meg, hogy kergemarhakórral fertőzött szarvasmarhát ettek. A szarvasmarhák etetésével kapcsolatban ekkor szigorú szabályokat vezettek be, és vágóhídra küldték az összes fertőzött szarvasmarhát. 1995 óta 75 ember halt meg a Creutzfeld-Jakob-kór különböző variánsai okozta betegségekben - írja a BBC összeállítása.

1992-ben ezer szarvasmarhából háromban kimutatható volt a kergemarhakór.

1994-ben Nagy-Britanniában teljesen megtiltották, hogy állati fehérjével etessék a szarvasmarhákat, mert feltételezték, hogy az elhullott birkák és marhák teteméből készült táplálék okozta a betegséget a szarvasmarháknál.

1995-ben egy 19 éves fiatalember szervezetében a Creutzfeld-Jakob-kór egyik variánsát mutatták ki. A fiatalember belehalt a betegségbe. A brit kormány tagadta, hogy kapcsolat lett volna e között a kórokozó és a kergemarha-kór között. Egy évvel később azonban azt jelentették be, hogy valószínűleg mégis van kapcsolat a két kórokozó között. Egy héttel később az Európai Unió kitiltotta az unió területéről a Nagy-Britanniából származó marhahúst. Ezt a tiltást az EU országainak egy része megszüntette, Franciaország továbbra sem fogad brit marhahúst. 1996 óta körülbelül 4,5 millió szarvasmarhát küldtek vágóhídra Nagy-Britanniában.

Magyarországon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium november 3-tól, felfüggesztette az Írországból és Franciaországból származó élő szarvasmarha, nyers marhahús, valamint a marhahús felhasználásával készített termékek magyarországi behozatalát- közölte a minisztérium az MTI-vel.

Ajánló:

(angolul)