A francia húsipar szerint nem igazolható az orosz és magyar hatóságok által a francia marhahúsra érvénybe léptetett behozatali tilalom, s továbbra is kitartanak amellett, hogy országukban az egyik legszigorúbb európai ellenőrzés van érvényben a szivacsos agyvelősorvadással fertőzött marhák húsának kiszűrésére.

A francia agrárminisztérium nem kommentálta közvetlenül a magyar és az orosz importtilalmat, húsipari illetékesek szerint azonban a lépés nem igazán érthető annak fényében, hogy Franciaországban sincs több kergemarhakóros eset, mint Olaszországban vagy Németországban.

Az egyetlen különbség, hogy Franciaország komolyabban veszi a kérdést, és külön lépéseket tesz az új fertőződések feltárására. Ennek következtében úgy tűnik, hogy Franciaország a kór által inkább sújtott, mint más országok. Az idén Franciaországban 86 esetet tártak fel, míg tavaly csupán 30-at. A kormány júniusban tesztsorozatot rendelt el 48 ezer marhára kiterjedően a betegség kiszűrésére. Az utóbbi hetekben olyan hírek terjedtek el, hogy nagy francia szupermarket-hálózatokban a kórral fertőzött húst árusítottak.

Franciaország tavaly 45 322 tonna fagyasztott és 2955 tonna friss marhahúst adott el Oroszországnak, s 722 tonna fagyasztott marhahúst Magyarországnak. Ez a mannyiség a francia export 14 százaléka. Jelenleg Olaszország a francia marhahús legnagyobb exportpiaca, 88 206 tonnával. Kelet-Európába - Oroszországot nem számítva - összesen 2169 tonna francia marhahúst szállítanak. 1,3 millió tonnás marhahústermeléséből Franciaország összesen 330 ezer tonnát exportál.

(MTI)