Az új összetételű jugoszláv szövetségi parlament két háza pénteken már teljes ülést tartott külön-külön, miután betöltötték az október 7-i első ülés után még üresen hagyott mandátumokat. A Szerbiából és Montenegróból álló Jugoszláviában szeptember 24-én tartottak általános választásokat.

A köztársaságok házában, vagyis a felsőházban 40 mandátum van, 20 Szerbia és 20 Montenegró részére. A 20 szerbiai mandátum megoszlása: Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) 10, Szerb Szocialista Párt (SPS) 4, Jugoszláv Bal (JUL) 3, Szerb Radikális Párt (SRS) 2 és Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) 1 mandátum.

A 20 montenegrói mandátumon belül 19-et a Szocialista Néppárt (SNP) szerzett meg, a Szerb Nacionalista Párt (SNS) pedig egyet. A polgárok háza, az alsóház is kiteljesedett, mind a 138 mandátumot betöltötték: 58 helye van a DOS-nak, az SPS-JUL koalíció 44 képviselővel van jelen, az SNP-nek 28, az SRS-nek 5, az SNS-nek 2 és a Vajdasági Magyar Szövetségnek 1 képviselője van.

A parlamenti alsóház elnökévé Dragoljub Micsunovicsot, a DOS egyik vezetőjét választották meg. A 138 képviselőből 86 szavazott Micsunovics mellett.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 2.)