Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke elfogadta Bill Clinton amerikai elnök Washingtonba szóló meghívását - közölte pénteken Szaeb Erekat palesztin megbízott, miután megbeszélést folytatott Sandy Berger fehér házi nemzetbiztonsági főtanácsadóval. A látogatás időpontját még nem egyeztették.

Clinton a jövő hét végén Kelet-Ázsiába utazik. Az ezek szerint a közeli napokban várható Clinton-Arafat megbeszélés célja - P. J. Crowleynak, a nemzetbiztonsági tanács szóvivőjének az elmondása alapján - az lenne, hogy tisztázzák az öt héttel ezelőtt kirobbant izraeli-palesztin ellenségeskedések teljes beszüntetésének módját, az egyiptomi Sarm el-Sejkben kötött tűzszüneti megállapodás végrehajtásának mikéntjét, valamint azt, hogyan lehet felújítani a kétoldalú viszony tartós rendezését célzó béketárgyalásokat.

Arafat és Ehud Barak izraeli miniszterelnök korábban többször Bill Clintonnal együtt hármasban folytatott egyeztetést, de az elmúlt hetek erőszakhulláma nyomán erre most nincs lehetőség. Az amerikai diplomácia ezért az utóbbi napokban arra összpontosított, hogy a két közel-keleti vezetőt külön-külön Clintonnal folytatandó washingtoni tárgyalásokra vegye rá, és így próbálja előmozdítani a közel-keleti megbékélés ügyét.

Azt még nem tudni, hogy Barak is hajlandó-e valamikor az Egyesült Államokba utazni ezzel a céllal.

(MTI)