Az elmúlt 50 év legsúlyosabb árvize pusztít Nagy-Britanniában. Az elmúlt napok esőzései nyomán a medrükből kilépett folyók péntekre teljesen elvágták a közlekedést a szigetország északi és déli része között. Időjárási előrejelzések szerint további esőzések várhatóak. Az áradás kiterjedése és pusztítása nagyobb, mint az 1947-es nagy árvízé volt.

Több mint háromezer embert kellett kiköltöztetni otthonából Északkelet- és Délnyugat-Angliában az Ouse, az Aire, a Skell és a Severn folyók áradása miatt. Több ezer hektár szántóföld áll víz alatt, a vasúti pályákat alámosta, a főútvonalak egy részét elborította az ár. A legsúlyosabb helyzet a Severn folyó Shrewesbury és Gloucester közötti szakaszán, valamint az északkeleti Yorkshire megyében az Ouse és az Aire folyókon. Víz alatt áll York és Gloucester, Worcester történelmi belvárosa. A Severn folyó pénteken Worcesternél tetőzött, a vízállás 5 méterrel magasabb az átlagosnál. A védekezésbe már a katonaság is bekapcsolódott, Worcesterben a helyi kórház betegeit kellett biztonságos helyre szállítaniuk.

A mostani árvizek kiterjedése és pusztítása már sokkal nagyobb, mint az 1947-es nagy angliai árvízé volt, amikor 700 ezer hektár került víz alá. A természeti csapás még tovább súlyosbodhat, mivel a hét végére újabb heves esőzések várhatók a Brit-szigetek térségben.

Tony Blair brit kormányfő csütörtökön ellátogatott Yorkba, Worcesterbe és Bewdleyba. A miniszterelnök arra tett ígéretet, hogy a kormány jelentős anyagi erőket fordít a jövőben az árvízvédelemre. A kormányfő utalt arra, hogy egyes körzetekben tavasszal és kora nyáron kétszer, ősszel pedig immár másodszor sújt az árvíz.

Délkelet-Angliában a helyzetet súlyosbítja, hogy az árvíz miatt szennyeződés került az ivóvízbe, Doverben például elrendelték az ivóvíz forralását. Az öt délkeleti grófságnak és London egy részének a vízellátását biztosító Three Valleys Water vízmű bejelentette, hogy tározói egyharmadát elöntötte az árvíz, ezért a térségben vízkorlátozásra kell számítani.

Az elmúlt tizenöt év legcsapadékosabb októbere volt az idei Angliában és Walesben. A lehullott csapadék mennyiség meghaladta a 15 centimétert, amely több mint kétszerese az amúgy is kiemelkedő októberi átlagnak. Sussex és Kent grófságokban októberben az átlagosnál háromszor több eső hullott.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.30.)