A kétoldali tűzszüneti felszólítások ellenére folytatódnak az összetűzések Izrael területén a palesztinok és az izraeli katonák között. A hetek óta tartó erőszaknak már 175 halálos áldozata és több mint 4000 sebesültje van.

Lövés végzett egy 25 éves palesztin fiatalemberrel, izraeliek és palesztinok között lefolyt összetűzés során, egy útblokád közelében. A szokásos pénteki muzulmán imádság után a térség több más városában is összecsapások voltak. Hebronban, Rámalláhban és Dzsenínben összesen legalább húszan megsebesültek. Jeruzsálem óvárosában, egy rendőrőrsnél házi készítésű kézigránát robbant, de senki nem sérült meg.

Az összecsapások pénteken - a kétoldalú tűzszüneti felhívást követően - nem voltak olyan intenzívek, mint a korábbi napokban, de sok fiatal palesztin még mindig késznek tűnt arra, hogy az utcára vonuljon. Az AP hírügynökség idézett egy 17 éves kődobáló palesztint Hebronból, aki kijelentette, hogy a tűzszünet rájuk nem vonatkozik.

Izrael pénteken visszaküldte harckocsijait Karni térségébe, a palesztin kézben lévő Gáza övezet és Izrael határtérségébe. A zsidó állam egy nappal korábban hívta vissza tankjait onnan annak a megállapodásnak megfelelően, amelyet aznap hajnalban kötöttek az erőszak beszüntetéséről.

Az izraeli erők pénteken maximális riadókészültségben voltak, hogy megelőzzék az előző napi jeruzsálemi merénylethez hasonló akciók bekövetkeztét. Ehud Barak miniszterelnök mindazonáltal kijelentette, hogy nem engedi reménytelenségbe fulladni a békekilátásokat, és nincs szándékában veszélyes kalandokba bocsátkozni.

A kormányfő pártjának azon a gyűlésén szólalt fel, amelyen Jichak Rabin volt miniszterelnök meggyilkolásának ötödik évfordulójára emlékeztek. Nincs olyan csoda, amely egy csapásra
megoldaná a helyzetet, de Izrael megtesz mindent, hogy csökkentse a vérontást - hangoztatta Barak.

Nabil Saat palesztin külügyminiszter viszont az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy az izraeli kormánynak is lépéseket kellene tennie a feszültség csökkentésére és ezáltal a tűzszüneti megállapodás betartására. A palesztin illetékes szerint a haderők visszavonásával, a fegyverhasználat leállításával és a palesztin területeket elzáró blokádok megszüntetésével vissza lehetne állítani a nyugalmat.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 3.)