Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszter csütörtökön New Yorkban újságírók előtt kijelentette: a jeruzsálemi pokolgéprobbanás azt az izraeli állítást támasztja alá, hogy a Palesztin Hatóság - a Hamász és az Iszlám Dzsihád számos tagjának a börtönből történt kiengedésével - "zöld utat adott" a terrorizmusnak. A merénylet ellenére az izraeli hadsereg tartja magát a palesztinokkal kötött tűzszüneti megállapodáshoz.

Slomo Ben Ami

Fotó: Mike Segar
Ben Ami, sajtónyilatkozata előtt, egyórás megbeszélést folytatott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. Az izraeli miniszter ellenezte, hogy a világszervezet eleget tegyen a palesztinok kérésének, és kéksisakos katonákat küldjön a helyszínre, a palesztinok megvédése érdekében. Közlése szerint Izrael a történtek ellenére is ragaszkodni kíván a múlt hónapban az egyiptomi Sarm-es-Sejkben elért tűzszüneti megállapodás előírásainak megvalósításához.

Ben Ami szerint a sarm-es-sejki előírásokat megerősítette Simon Peresz volt izraeli kormányfő és Jasszer Arafat palesztin vezető szerdai megállapodása. Slomo Ben Ami kijelentette: Izrael továbbra is arra vár, hogy Arafat "a népe elé álljon, és világos üzenetet intézzen hozzá az erőszak megállításának szükségességéről".

Az izraeli hadsereg csütörtökön közleményben tudatta, hogy teljesítette az erőszak leállításáról a palesztinokkal kötött megállapodásban foglaltakat. A megállapodás értelmében a ciszjordániai területekről, s az előretolt helyőrségekről harckocsijaink visszatértek telephelyeikre. A Gáza-övezetből és a legfontosabb közutakról eltávolítottuk nehézjárműveinket. Az izraeli hadsereg ezen felül kiürítette azt a helyőrséget is, amelyet néhány nappal ezelőtt állított fel a karni határátkelőhelyet és Netzarim zsidó telepet összekötő út mentén.


Fotó: Yannis Behrakis
Ehud Barak a maga részéről a Palesztin Hatóságot tette felelőssé a két halálos áldozatot követelő merényletért, és azt vetette a palesztin vezetés szemére, hogy az elmúlt hetekben szabadon engedett több tucat olyan szélsőséges milicistát, akik a zsidó állam ellen harcoló Iszlám Dzsihád és Hamász szervezetek tagjai.

Kofi Annan hivatala nyilatkozatot tett közzé, miszerint a főtitkár "a lehető legerélyesebb hangon elítélte" a terrorizmust, bárki részéről nyilvánuljon is meg. Annan szerint nem szabad engedni, hogy az ilyen cselekményekkel a béke ellenségei eltántorítsák a feleket a tárgyalóasztalhoz való visszatéréstől.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 2.)