Brit életpárti csoportok meg akarják akadályozni, hogy a manchesteri St. Mary kórházban a jövő héten szétválasszák a nyár elején született máltai sziámi ikreket.

A londoni felső bíróság pénteken ugyan elutasította a Pro Life Allience csoport azon kezdeményezését, hogy változtassák meg a fellebbviteli bíróság egyik korábbi határozatát arról, hogy a szülők egyetértése ellenére brit orvosok szétválasszák az ikreket, az életpárti csoport azonnal fellebbezést nyújtott be a bírói döntés ellen. Így a jövő hétre tervezett orvosi beavatkozás, amely az egyik kislány életét megmentené, egyelőre halasztódik.

Jody és Mary katolikus szülei a máltai Gozo szigetéről érkeztek Nagy-Britanniába, hogy brit orvosok segítségével biztosítsák sziámi ikreik életben maradását. De nem engedélyezték a kislányok szétválasztását, mivel ez egyikük, Mary halálát okozná.

A lányok altestüknél nőttek össze, egyetlen szívük és tüdejük van, a fejlettebb kislány, Jodie testében. A műtét Mary halálát okozná, Jodie-nak azonban lehetőséget teremtene normális életre.

A brit orvosok készenlétben állnak arra, hogy végrehajtsák a beavatkozást, de az újabb bírósági eljárás ismét akadályt emelt ennek útjába.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 14.)